3 boeken om Trumps overwinnig beter te begrijpen

Voor iedereen die de politieke, economische en sociale achtergrond  van de Amerikaanse verkiezingsuitslag probeert te begrijpen hebben we drie boeken geselecteerd.

 

 

 

 

 

 

De ontluistering van Amerika van George Packer

9789045025940

‘Als er zoiets als de ziel van een land bestaat, dan weet geen boek die ziel zo goed te schetsen als dat van Packer.’ – De Groene Amsterdammer

Hoe laat je zien wat er in een land gebeurt? Voor George Packer is het antwoord simpel: je gaat praten met de inwoners. Hij wilde weten wat het nou écht betekent, de crisis. Dus sprak hij met Amerikanen, zoals fabrieksarbeider Tammy Thomas, succesvol ondernemer Dean Price, en Silicon Valley-wonderkind Peter Thiel. Hij portretteerde conservatieve journalisten en succesvolle rappers. Met wie gaat het goed, met wie slecht? Die verschillen zijn enorm groot en gevaarlijk, want zonder middenklasse dreigt het land uit elkaar te vallen. De ontluistering van Amerika is een authentiek, poëtisch, warm en pijnlijk raak portret van het bijzonderste land ter wereld.

 

Reizen zonder John. Op zoek naar Amerika van Geert Mak

Mak, Reizen zonder John

Hoe is Amerika de afgelopen halve eeuw veranderd? Zijn de dromen van toen nog de dromen van nu? Is Amerika nog ‘het beloofde land’? En wat bindt Amerika en Europa nog?

In Reizen zonder John volgt Geert Mak het spoor van John Steinbeck. In 1960 maakte deze legendarische schrijver met zijn poedel een ontdekkingsreis dwars door Amerika, die hij beschreef in de klassieker Reizen met Charley. Precies vijftig jaar later maakt Geert Mak diezelfde reis. Net als in In Europa combineert Geert Mak in Reizen zonder John een reis door het continent met een reis door de tijd.

 

Aan de andere kant is alles beter van Floris-Jan van Luyn

9789045031392

Hoe de Verenigde Staten beginnen steeds een beetje meer op China te lijken – en andersom.

In ‘Aan de andere kant is alles beter’ portretteert Floris-Jan van Luyn twee werelden, maar ontdekt er eigenlijk maar een: die waarin mensen altijd op weg zijn naar een betere toekomst. Het is een boek met twee verhaallijnen – en met twee omslagen.

‘Veel problemen binnen beide economische grootmachten zijn vergelijkbaar: een groeiende kloof tussen arm en rijk, verwoesting van de natuurlijke omgeving, wantrouwen jegens de centrale overheid, en niet te vergeten discriminatie.’ ★★★★ – NRC Handelsblad

 

Meer nieuws

 • Concertlezing Chopin rond de Evenaar in Diepenheim

  17 oktober 2017

  Op uitnodiging van Cultureel Comité Herberg de Pol brengen Jan Brokken (tekst) en Marcel Worms (piano) op zaterdag 11 november hun programma Chopin rond de Evenaar in Herberg de Pol in Diepenheim –...

  Lees het hele bericht
 • Jan Vantoortelboom en Carolijn Visser op shortlist Zeeuwse Boekenprijs

  13 oktober 2017

  Jan Vantoortelboom en Carolijn Visser zijn genomineerd voor de shortlist van de Zeeuwse Boekenprijs 2017. Vantoortelboom is genomineerd met zijn in mei verschenen roman De drager, Carolijn Visse...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda