3 boeken om Trumps overwinnig beter te begrijpen

Voor iedereen die de politieke, economische en sociale achtergrond  van de Amerikaanse verkiezingsuitslag probeert te begrijpen hebben we drie boeken geselecteerd.

 

 

 

 

 

 

De ontluistering van Amerika van George Packer

9789045025940

‘Als er zoiets als de ziel van een land bestaat, dan weet geen boek die ziel zo goed te schetsen als dat van Packer.’ – De Groene Amsterdammer

Hoe laat je zien wat er in een land gebeurt? Voor George Packer is het antwoord simpel: je gaat praten met de inwoners. Hij wilde weten wat het nou écht betekent, de crisis. Dus sprak hij met Amerikanen, zoals fabrieksarbeider Tammy Thomas, succesvol ondernemer Dean Price, en Silicon Valley-wonderkind Peter Thiel. Hij portretteerde conservatieve journalisten en succesvolle rappers. Met wie gaat het goed, met wie slecht? Die verschillen zijn enorm groot en gevaarlijk, want zonder middenklasse dreigt het land uit elkaar te vallen. De ontluistering van Amerika is een authentiek, poëtisch, warm en pijnlijk raak portret van het bijzonderste land ter wereld.

 

Reizen zonder John. Op zoek naar Amerika van Geert Mak

Mak, Reizen zonder John

Hoe is Amerika de afgelopen halve eeuw veranderd? Zijn de dromen van toen nog de dromen van nu? Is Amerika nog ‘het beloofde land’? En wat bindt Amerika en Europa nog?

In Reizen zonder John volgt Geert Mak het spoor van John Steinbeck. In 1960 maakte deze legendarische schrijver met zijn poedel een ontdekkingsreis dwars door Amerika, die hij beschreef in de klassieker Reizen met Charley. Precies vijftig jaar later maakt Geert Mak diezelfde reis. Net als in In Europa combineert Geert Mak in Reizen zonder John een reis door het continent met een reis door de tijd.

 

Aan de andere kant is alles beter van Floris-Jan van Luyn

9789045031392

Hoe de Verenigde Staten beginnen steeds een beetje meer op China te lijken – en andersom.

In ‘Aan de andere kant is alles beter’ portretteert Floris-Jan van Luyn twee werelden, maar ontdekt er eigenlijk maar een: die waarin mensen altijd op weg zijn naar een betere toekomst. Het is een boek met twee verhaallijnen – en met twee omslagen.

‘Veel problemen binnen beide economische grootmachten zijn vergelijkbaar: een groeiende kloof tussen arm en rijk, verwoesting van de natuurlijke omgeving, wantrouwen jegens de centrale overheid, en niet te vergeten discriminatie.’ ★★★★ – NRC Handelsblad

 

Meer nieuws

 • De Jan Hanlo Essayprijsjury over ‘De nimf en de bunny’

  23 mei 2017

  Merlijn Schoonenboom was met zijn boek De nimf en de bunny één van de vijf genomineerden voor de Jan Hanlo Essayprijs, die 17 mei werd uitgereikt. Lees hieronder het juryrapport. Xandra Schutte,...

  Lees het hele bericht
 • Goede start voor In het buitengebied van Adriaan van Dis

  22 mei 2017

  Het nieuwe boek van Adriaan van Dis In het buitengebied verscheen op 16 mei en heeft al veel aandacht gekregen. Adriaan is te gast geweest bij De Wereld Draait Door, VPRO Boeken en De Nieuwsshow o...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda