A.H.J. Dautzenberg wint Impact Award 2016

A.H.J. Dautzenberg heeft de Impact Award 2016 gewonnen. Deze kunstprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan diegenen die, vaak buiten de spotlights, zich inzetten om kunst een maatschappelijke impact te laten hebben. De prijs heeft als doel om het belang van deze bruggenbouwers, tussen kunstenaars en maatschappelijke partijen, te onderstrepen.

Dautzenberg kreeg de prijs voor zijn project van de Quiet 500, een glossy magazine waarin (stille) armoede vanuit verschillende kanten wordt belicht. De Quiet 500 daagt de 500 rijkste Nederlanders uit om mee te werken aan armoedebestrijding.

Juryvoorzitter Hedy D’Ancona reikte de prijs vrijdagavond 2 december uit tijdens de Engaged Art Fair in De Balie. De organisatie, The Art of Impact, kent Dautzenberg een bedrag van € 30.000,- toe voor een volgend kunstproject met maatschappelijke impact.

Uit het juryrapport: ‘Anton Dautzenberg bedacht en realiseerde een project dat duurzaam blijkt. Een project dat de rijken – met hun kennis, vaardigheden en creativiteit – gebruikt om te participeren (…) [Dautzenberg] onderscheidde zich door zijn inzet en vermogen om een grote groep mensen te organiseren en te mobiliseren rond het probleem en daarbij veel publiciteit te genereren.’

Het juryrapport is hier te lezen. Meer informatie over de Impact Award vindt u hier.

Doorgeefgeld

Het geldbedrag zal Anton Dautzenberg inzetten als ‘doorgeefgeld’ aan zes kunstenaars die elk een financieel duwtje in de rug (€5.000,-) kunnen gebruiken. Wanneer het hen weer voor de wind gaat, is het de bedoeling dat zij het geld weer doorgeven aan iemand anders, die het nodig heeft.

Het idee ‘doorgeefgeld’ is geïnspireerd op het initiatief van een dame die, na het lezen van de Quiet 500, een deel van haar erfenis doneerde en hiermee graag anderen wil helpen.

De dag dat de gieren buigen

Onlangs verscheen bij Atlas Contact van A.H.J. Dautzenberg zijn boek De dag dat de gieren buigenHet is een ode aan de scheppingskracht van de geest. Een studente wil het verschil opheffen tussen dag en nacht, een oude man begoochelt de tijd, een echtpaar ruziet over een glinsterende wond die op de grond ligt. In De dag dat de gieren buigen passeert een bonte stoet van mensen die het bestaan betekenis en kleur proberen te geven. Zo ook Tamalone, een schrijver die van de een op de andere dag blind is geworden. Hij wandelt door de stad, waant zich onzichtbaar en luistert. Langzaamaan wordt hij het middelpunt van de gesprekken om hem heen.

Meer nieuws

 • Concertlezing Chopin rond de Evenaar in Diepenheim

  17 oktober 2017

  Op uitnodiging van Cultureel Comité Herberg de Pol brengen Jan Brokken (tekst) en Marcel Worms (piano) op zaterdag 11 november hun programma Chopin rond de Evenaar in Herberg de Pol in Diepenheim –...

  Lees het hele bericht
 • Jan Vantoortelboom en Carolijn Visser op shortlist Zeeuwse Boekenprijs

  13 oktober 2017

  Jan Vantoortelboom en Carolijn Visser zijn genomineerd voor de shortlist van de Zeeuwse Boekenprijs 2017. Vantoortelboom is genomineerd met zijn in mei verschenen roman De drager, Carolijn Visse...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda