Adriaan van Dis schenkt archief aan Literatuurmuseum

Op vrijdag 16 december is Adriaan van Dis zeventig jaar geworden en ter gelegenheid hiervan schenkt de schrijver zijn literaire archief aan het Literatuurmuseum in Den Haag. Het archief bestaat onder meer uit manuscripten van romans en novellen als Nathan Sid en Zilver, cahiers met aantekeningen voor onder meer Ik kom terug en Tikkop, diverse foto’s en literaire cartoons, en correspondentie met collega-schrijvers als Maarten ’t Hart, Geert Mak, Charlotte Mutsaers, Cees Nooteboom, Jan Siebelink, Marten Toonder en Joost Zwagerman.

Ter ere van deze schenking én Van Dis’ verjaardag heeft Alfred Birney voor Literatuurmuseum.nl een artikel geschreven over de novelle De rat van Arras (1986) van Van Dis. Deze novelle werpt volgens Birney een lichtspoor vooruit naar een roman als Ik kom terug (2014): ‘Lezers schijnen lang te hebben gewacht op de “onzichtbare moeder” in Van Dis’ werk. Maar ze was er altijd al, onder meer verhuld in deze lichtvoetige, briljante novelle, die in drie versies bij het Literatuurmuseum ligt.’ Voor de gelegenheid exposeert het Literatuurmuseum deze drie versies in een kleine expositie, met als onder andere een werkschemaatje op een kartonnen kaartje en de eerste versie van het manuscript dat een veelkleurig labyrint is van snel geschreven zinnen, vol doorhalingen en toevoegingen. ‘Kortom, graffiti voor literatuurwetenschappers en grafologen’.

Van Dis heeft een bijzondere band met het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum. Hij is voorzitter van de Vriendenstichting van de beide musea en begin dit jaar riep hij in een brandbrief de minister van OCW, Jet Bussemaker, op haar verantwoordelijkheid voor het Literatuurmuseum te nemen. De kleine expositie over zijn novelle De rat van Arras valt in de reeks kortlopende actuele tentoonstellingen van het museum. De looptijd ervan is afhankelijk van de literaire actualiteit.

Meer nieuws

 • Goede start voor In het buitengebied van Adriaan van Dis

  22 mei 2017

  Het nieuwe boek van Adriaan van Dis In het buitengebied verscheen op 16 mei en heeft al veel aandacht gekregen. Adriaan is te gast geweest bij De Wereld Draait Door, VPRO Boeken en De Nieuwsshow o...

  Lees het hele bericht
 • Atlas Contact zoekt stagiair(e) pr & marketing non-fictie

  18 mei 2017

  Per 1 augustus zoekt Uitgeverij Atlas Contact een gedreven stagiair(e) op de afdeling pr & marketing non-fictie voor 36 uur per week. Wil jij ervaring opdoen binnen de uitgeverij en leren hoe boek...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda