Afscheid Bert de Groot

Onder grote belangstelling werd zaterdag 26 november in Utrecht afscheid genomen van Bert de Groot, oud-directeur van Veen, Bosch en Keuning, die op 22 november overleed. Hij legde de basis voor onze uitgeverij en heeft in zijn lange uitgeefcarrière een onuitwisbaar stempel gedrukt op het Nederlandse literaire landschap.

Vanaf de jaren 70 gaf Bert, eerst bij Elsevier en later bij het door hem (her)opgerichte Veen, Gerard Reve uit. Zij vonden elkaar, zoals Bert in het nawoord van Moedig Voorwaarts, Brieven aan Bert en Netty de Groot 1974-1997, schreef ‘als liefhebber van het cliché, een zekere kijk op het leven en de invulling van de rolverdeling tussen de geniale schrijver en de vrijwel analfabete uitgever, beide van eenvoudige afkomst en sociaal onwaardig, maar door vlijt en inzet tot onze huidige positie gekomen’.

In 1989 verscheen bij Veen Salman Rushdie’s De Duivelsverzen, ondanks de fatwa die Ayatolla Khomeini had uitgesproken. Er waren reeds verschillende aanslagen gepleegd op de Italiaanse vertaler, de Japanse vertaler moest het zelfs met de dood bekopen, en later dat jaar volgde een aanslag op de Noorse uitgever en nog een jaar later kwam de Turkse uitgever om bij een ‘aangestoken’ brand. Maar zoals Bert de Groot 25 jaar later in de Volkskrant zei: ‘We hebben het boek op de markt gebracht, daar gaat het om.’

In zijn bijna 50 jaar durende loopbaan klom hij op van corrector van het NRC tot de directeur van VBK. Zijn bedrijfsfilosofie was helder: ‘We geloven in kleinschaligheid en dat wordt het best beoefend in een bedrijf waar je op maandagmiddag met zijn allen rond de keukentafel zit, luncht en converseert. Weten waar de ander mee bezig is.’ Het is mede dankzij deze filosofie dat vele redacteuren en uitgevers onder zijn leiding, en daarmee vele auteurs,  konden uitgroeien tot de gevestigde namen die zij nu zijn.

Bert de Groot wist sinds januari dat hij aan de ziekte ALS leed.

Meer nieuws

 • Concertlezing Chopin rond de Evenaar in Diepenheim

  17 oktober 2017

  Op uitnodiging van Cultureel Comité Herberg de Pol brengen Jan Brokken (tekst) en Marcel Worms (piano) op zaterdag 11 november hun programma Chopin rond de Evenaar in Herberg de Pol in Diepenheim –...

  Lees het hele bericht
 • Jan Vantoortelboom en Carolijn Visser op shortlist Zeeuwse Boekenprijs

  13 oktober 2017

  Jan Vantoortelboom en Carolijn Visser zijn genomineerd voor de shortlist van de Zeeuwse Boekenprijs 2017. Vantoortelboom is genomineerd met zijn in mei verschenen roman De drager, Carolijn Visse...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda