Albert Beintema wint Jan Wolkers Prijs voor beste natuurboek 2016

De Jan Wolkers Prijs 2016 voor het beste Nederlandse natuurboek werd zondag 17 oktober in het Radio 1-programma Vroege Vogels uitgereikt aan Albert Beintema. Hij ontvangt de prijs voor zijn boek De grutto, een biografie van een bijzondere, oer-Hollandse weidevogel, de soort die vorig jaar door het publiek gekozen werd tot Nationale Vogel. In Museum de Lakenhal in Leiden overhandigde Karina Wolkers namens de jury een bedrag van 5000 euro en een speciaal literair portret van de auteur, gemaakt door Siegfried Woldhek.

 

86555.w800.5eb203a.4417b4c

 

Albert Beintema heeft als ecoloog jarenlang onderzoek gedaan naar weide-, water- en moerasvogels, zowel in Nederland als in Afrika. In De grutto schrijft Beintema dat het helemaal niet goed gaat met deze vogelsoort. Onomwonden schrijft Albert Beintema deze achteruitgang toe aan de productie van zuivel. Door de intensivering van de melkveehouderij kan de grutto, ook wel ‘de Koning van de Weide’ genoemd, steeds minder goed in ons weidelandschap broeden of z’n jongen grootbrengen.

Maar toch is het boek geen requiem: Albert Beintema is ervan overtuigd dat we met voldoende reservaten en inzet de grutto’s kunnen behouden. Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen: “Beintema schreef niet alleen een liefdevolle en gedetailleerde biografie van ’s lands bekendste weidevogel, met zijn optimistische kijk heeft hij de hoop vleugels gegeven, en daarmee de lezer. Daar mogen we hem wel dankbaar voor zijn.”

In de race waren nog vier andere genomineerde natuurboeken: ‘In krabbengang door kreeftenboeken’ van Alex Alsemgeest en Charles Fransen, ‘Zoektocht naar het paradijs’ van Arita Baaijens, ‘Dit is mijn hof’ van Chris de Stoop en ‘Botanische revolutie’ van Norbert Peeters.

 

 

De Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek is dit jaar voor de vierde keer uitgereikt en is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds, de Volkskrant en VARA Vroege Vogels. De jury van de Jan Wolkerprijs bestaat uit Karina Wolkers, Jean-Pierre Geelen (de Volskrant), Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds) en Anneke Naafs (VARA Vroege Vogels).

Meer nieuws

  • Nobelprijswinnaar en psycholoog Daniel Kahneman overleden

    28 maart 2024

    Woensdag 27 maart bereikte ons het droevige bericht dat psycholoog, Nobelprijswinnaar en schrijver Daniel Kahneman is overleden op negentigjarige leeftijd. Wij wensen zijn echtgenote, familie en naast...

    Lees het hele bericht
  • Jonny Steinberg wint The National Book Critics Circle Award met ‘Winnie & Nelson’

    25 maart 2024

    The National Book Critics Circle (NBCC) Award in de categorie biografie gaat dit jaar naar Winnie & Nelson. Portret van een huwelijk van Jonny Steinberg. In dit boek ontrafelt Jonny Steinberg het ...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights