Ali Smith wint Goldsmiths prijs

Ali Smith heeft de Goldsmiths prijs ontvangen voor haar roman How to be both, waarvan de Nederlandse vertaling Het een als het ander in februari verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact. Volgens de jury bewijst Smith met deze roman dat vernieuwing en leesplezier prima samen gaan.

De Goldsmiths prijs wordt uitgereikt door het Goldsmiths’ College in Londen, een onderdeel van de University of London. De prijs wordt uitgereikt aan ‘brutale fictie’, ofwel literatuur die nieuw en innovatief is.  Smith werd met deze prijs beloond voor de unieke structuur van haar roman.

In Het een of het ander vertelt Smith twee levensverhalen: dat van het Engelse tienermeisje George anno 2013, en van Renaissanceschilder Francesco anno 1460. Deze verhalen worden op een unieke wijze met elkaar verweven. Bijzonder is dat Het een als het ander op twee verschillende manieren wordt uitgegeven. Bij één helft van de oplage is het eerste verhaal dat van George, bij de andere helft begint het boek met Francesco’s verhaal. Op het eerste gezicht is er geen verschil te bekennen; lezers zullen de ene of de andere versie willekeurig aanschaffen.

Het een of het ander stond eerder al op de shortlist van de Man Booker Prize 2014.

Meer nieuws

  • Robin Block te gast in de podcast ‘Beeldspraak’ van Poëziecentrum

    16 april 2024

    In aflevering 31 van de podcast ‘Beeldspraak’ van Poëziecentrum is dichter Robin Block te gast. In de aflevering gaat David Van ReyBrouck in gesprek met Block over zijn dichtbundel Handleiding vo...

    Lees het hele bericht
  • Atlas Contact publiceert op 22 oktober 2024 de memoires van Aleksej Navalny getiteld ‘Patriot’

    11 april 2024

    Navalny is kort na zijn vergiftiging in 2020 aan Patriot begonnen. Het omvat zijn volledige levensverhaal: zijn jeugd, zijn activisme, zijn huwelijk en familie en zijn toewijding aan de zaak van de Ru...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights