Bas Blokker en Jutta Chorus schrijven biografie van jonge Claus

Als Nederland kennismaakt met Claus von Amsberg, door stiekem gemaakte foto’s van een verliefd wandelingetje met kroonprinses Beatrix, is hij bijna 39 jaar oud. Een half mensenleven – en wat weten we ervan?

Schrijvers Bas Blokker en Jutta Chorus gaan op zoek naar de Claus van vóór die foto uit 1965. Naar het kind dat opgroeide in Afrika en Hitler-Duitsland, naar de soldaat die in Italië de gruwelen van de oorlog zag, naar de jonge diplomaat die de wereld wilde verbeteren. Hoe leefde hij? Wie stonden hem na? Waar kwamen zijn hoge normen en sterke sociale bewustzijn vandaan? En de depressies die hem later zouden teisteren? Het boek, met de voorlopige titel De jonge Claus. Een Duitse geschiedenis, zal naar verwachting in het voorjaar van 2018 bij uitgeverij Atlas Contact verschijnen.

Vanaf het moment dat Nederland hoorde dat de geliefde van Beatrix een Duitser was, en oud genoeg om te hebben gevochten in de Tweede Wereldoorlog, heeft dat gegeven Claus in de schaduw gesteld. Ook al wees onderzoek uit dat zich in de korte tijd dat hij diende geen  ‘belastende feiten’ hadden voorgedaan, ook al zei Claus zelf nog zo voorkomend: ‘Ik ben mij welbewust van uw gevoelens’, ook al wist hij met zijn charme en zijn bescheidenheid de Nederlanders voor zich te winnen, hij was bovenal een Duitser, zij het een ‘goede’.

Veel boeken zijn aan Claus gewijd, maar vooral aan de prins-gemaal. De man die zich wegcijferde voor zijn vrouw, de koningin. De man van de ontwikkelingssamenwerking. Van het stropdasgebaar. De zieke.

Het verleden van Claus en van zijn familie zijn vrijwel onbeschreven en dat staat een afgewogen beeld van zijn persoon in de weg. Op zijn minst wil je weten of er in zijn jeugd gebeurtenissen en omstandigheden zijn te vinden die vooruitwijzen naar de Claus die wij leerden kennen.

Aan de hand van archiefonderzoek, interviews en reportages willen Bas Blokker en Jutta Chorus een portret maken van de jonge Claus. Zij volgen zijn sporen van Duitsland en Tanzania tot in de Dominicaanse republiek.

Bas Blokker (1963) is historicus en journalist. Hij schreef verschillende boeken met zijn vader en zijn broer, waaronder de bestseller Het vooroudergevoel; een vaderlandse geschiedenis aan de hand van de schoolplaten van J.H. Isings, Er was eens een God en Nederland in twaalf moorden. Hij is redacteur van NRC Handelsblad.

Jutta Chorus (1967) is journalist en schrijver. Zij schreef boeken over de opkomst van Pim Fortuyn; In de ban van Fortuyn, met Menno de Galan, over de moord op Theo van Gogh; In Godsnaam, met Ahmet Olgun, en over het leven in de oudste migrantenwijk van Nederland; Afri. Vorig jaar schreef zij het veelgeprezen Beatrix. Dwars door alle weerstand heen. Ze is docent aan de Fontys Hogeschool Journalistiek.

Meer nieuws

 • Constantijn Huygens-prijs voor Nelleke Noordervliet

  21 januari 2019

  Op zondag 20 januari heeft Nelleke Noordervliet in het Theater aan het Spui in Den Haag de Constantijn Huygens-prijs voor haar gehele oeuvre in ontvangst mogen nemen tijdens het Winternachten festiva...

  Lees het hele bericht
 • Gouden Ganzenveerlaureaat 2019: Ian Buruma

  18 januari 2019

  De Gouden Ganzenveer wordt dit jaar toegekend aan sinoloog, japanoloog, journalist en publicist Ian Buruma. Gerdi Verbeet, oud-parlementsvoorzitter en sinds enkele jaren voorzitter van Academie De Gou...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • 'In Europa' van Geert Mak zorgde ervoor dat presentatrice Francesca Vanthielen opnieuw ging studeren nadat ze het b… https://t.co/BLpCutJCnE
 • 'Onderdrukt door de verlosser' van Hester den Boer is bij @OVTradio1 tot boek van de maand gekozen. Luister hier de… https://t.co/1TFQE0rtg1
 • Vandaag werd de Constantijn Huygens-prijs in Den Haag uitgereikt aan Nelleke Noordervliet! https://t.co/5CcE5r9q1e
 • Op 28 januari 2019 treedt Joris Luyendijk op in Schouwburg Kunstmin Dordrecht. In een theatercollege vol verrassend… https://t.co/MRgVJS1mSS
 • We kijken grotendeels onbewust - en daardoor gaat veel aan ons voorbij. Op donderdag 24 januari is Wieteke van Zeil… https://t.co/qvK1fG7bCc