Colson Whitehead wint de National Book Award 2016!

Colson Whitehead heeft de National Book Award 2016 gekregen voor zijn roman The Underground Railroad. De National Book Award is de belangrijkste literaire prijs in de Verenigde Staten. In januari 2017 verschijnt de Nederlandse vertaling, De ondergrondse spoorweg, bij Atlas Contact.

In een tijd waarin Amerika steeds verder naar rechts en intolerantie neigt is de keuze voor De ondergrondse spoorweg opvallend. Het grote thema van de roman van Colson Whitehead is de geschiedenis van de slavernij en racisme in Amerika.

Het boek is momenteel een groot succes in de VS. Het stond wekenlang op nummer één van The New York Times bestsellerlijst. Het boek stond afgelopen zomer op de ‘summer reading list’ van President Obama, hij prees het boek aan in een interview met CNN. Oprah Winfrey selecteerde de roman voor haar beroemde Book Club en onlangs werd De ondergrondse spoorweg door Amazon verkozen tot het beste boek van 2016.

Colson Whitehead is van 19 t/m 23 januari in Nederland. Hij zal optreden tijdens het Writers Unlimited Festival in Den Haag. Op 22 januari organiseert Atlas Contact in samenwerking met SLAA een literaire avond met Whitehead. 

De ondergrondse spoorweg in de pers: 

‘Een krachtige, bijna hallucinatoire roman. […] Hij heeft een verhaal verteld dat onontbeerlijk is voor ons begrip van het Amerikaanse verleden, en het Amerikaanse heden.’ – The New York Times

‘Dit is de beste Amerikaanse schrijver van deze tijd.’ – Chicago Tribune

‘De roman waar dit jaar verreweg het meest naar uit werd gekeken. Opnieuw een triomf voor Whitehead.’ – The Washington Post

‘Whitehead bewijst ermee dat hij thuis hoort op de shortlist van de grootste Amerikaanse schrijvers. […] Een Amerikaans meesterwerk.’ – NPR

‘Een van de beste boeken van dit jaar.’ –  Esquire

‘Fantastische roman over vlucht, opoffering en verlossing.’ – Stephen King

‘Hield me ’s nachts wakker met mijn hart in mijn keel, bijna te bang om een bladzijde om te slaan. Koop het, en koop vervolgens een tweede exemplaar voor iemand die je kent, want je zult er zeker weten over willen praten zodra je de die hartverscheurende laatste bladzijde hebt gelezen.’ – Oprah Winfrey

 

Voor meer informatie over de National Book Award en een interview met de schrijver, klik hier.

Meer nieuws

 • De Jan Hanlo Essayprijsjury over ‘De nimf en de bunny’

  23 mei 2017

  Merlijn Schoonenboom was met zijn boek De nimf en de bunny één van de vijf genomineerden voor de Jan Hanlo Essayprijs, die 17 mei werd uitgereikt. Lees hieronder het juryrapport. Xandra Schutte,...

  Lees het hele bericht
 • Goede start voor In het buitengebied van Adriaan van Dis

  22 mei 2017

  Het nieuwe boek van Adriaan van Dis In het buitengebied verscheen op 16 mei en heeft al veel aandacht gekregen. Adriaan is te gast geweest bij De Wereld Draait Door, VPRO Boeken en De Nieuwsshow o...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda