Frits Abrahams in NRC over ‘Mijn haat krijgen jullie niet’

Nee, ik zal jullie mijn haat niet cadeau doen. We zijn met z’n tweeën, mijn zoon en ik, maar we zijn sterker dan alle legers in de wereld. Ik ga geen tijd meer aan jullie verspillen.

Het boekje Mijn haat krijgen jullie niet van de Franse journalist Antoine Leiris, die zijn vrouw verloor bij de aanslagen in de Bataclan op 13 november in Parijs, heeft al een grote indruk achtergelaten onder vele recensenten en lezers. En zo ook bij columnist Frits Abrahams van NRC Handelsblad:

‘Schrijven over de moord op je vrouw, en nog wel zo kort erna, leek mij een al te hachelijke onderneming, maar Antoine Leiris bewees mijn ongelijk met zijn boekje Mijn haat krijgen jullie niet. Daarin heeft hij het dagboek opgenomen dat hij bijhield na de moordpartij in het Parijse Bataclantheater op 13 november 2015, waarvan zijn vrouw Hélène een van de slachtoffers was.

Leiris, een 34-jarige Parijse cultuurjournalist, heeft het kort gehouden – en dat is meteen de kracht van het boekje. Bondigheid voorkomt pathos. Leiris is zo suggestief mogelijk te werk gegaan. Hij stort zich niet in allerlei gedetailleerde uitweidingen, maar toont wel veel gevoel voor het treffende detail.’

Meer nieuws

 • Concertlezing Chopin rond de Evenaar in Diepenheim

  17 oktober 2017

  Op uitnodiging van Cultureel Comité Herberg de Pol brengen Jan Brokken (tekst) en Marcel Worms (piano) op zaterdag 11 november hun programma Chopin rond de Evenaar in Herberg de Pol in Diepenheim –...

  Lees het hele bericht
 • Jan Vantoortelboom en Carolijn Visser op shortlist Zeeuwse Boekenprijs

  13 oktober 2017

  Jan Vantoortelboom en Carolijn Visser zijn genomineerd voor de shortlist van de Zeeuwse Boekenprijs 2017. Vantoortelboom is genomineerd met zijn in mei verschenen roman De drager, Carolijn Visse...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda