Helga Ruebsamen op 82-jarige leeftijd overleden

Vannacht is in haar woonplaats Den Haag schrijver en columniste Helga Ruebsamen overleden, op 82-jarige leeftijd. Ruebsamen geldt als een van de markantste schrijvers van haar generatie.

‘We treuren om de dood van een van de grootste stilisten en schrijvers van de naoorlogse literatuur’, aldus Mizzi van der Pluijm, directeur-uitgever van Atlas Contact. ‘Helga Ruebsamen wist in haar verhalen en romans als een toverfee de wereld mooier te maken. De werkelijkheid vond ze zelf vaak maar saai. Ze was  een verhalenverteller pur sang, met een grote dosis ironie en zelfspot. Ik ben er trots op haar uitgever te zijn en ervaar haar overlijden als  een groot verlies, zowel voor mij, voor de uitgeverij als voor de Nederlandse literatuur.’

Helga Ruebsamen, dochter van een Nederlandse moeder en een Joodse, Duitse vader, werd op 4 september 1934 geboren in Nederlands-Indië. Toen de Tweede Wereldoorlog op punt van uitbreken stond, kwam ze met haar ouders naar Nederland. Al snel moest ze onderduiken toen de Jodenvervolging begon.

Helga Ruebsamen is befaamd vanwege haar verhalen die handelen over excentriekelingen en outcasts. In 1964 debuteerde ze met de verhalenbundel De Kameleon, gevolgd door de roman De Heksenvriend en de verhalenbundel De Ondergang van Makarov. In 1988 verscheen het succesvolle Op Scheveningen. Negen jaar later volgde haar grote Indische roman Het lied en de waarheid, deels gebaseerd op haar jeugd in het koloniale Indië. Ze ontving voor deze roman de F. Bordewijk Prijs.

Voor haar hele oeuvre werd ze in 2001 bekroond met de Annie Romein-prijs en twee jaar later met de Anna Bijns Prijs. Ruebsamen schreef jaren als columniste voor de Volkskrant. De vele reacties op haar laatste publieke optreden, op 6 maart 2014 bij Hier is…Adriaan van Dis, getuigen van haar enorme statuur in de literaire canon.

Meer nieuws

 • Concertlezing Chopin rond de Evenaar in Diepenheim

  17 oktober 2017

  Op uitnodiging van Cultureel Comité Herberg de Pol brengen Jan Brokken (tekst) en Marcel Worms (piano) op zaterdag 11 november hun programma Chopin rond de Evenaar in Herberg de Pol in Diepenheim –...

  Lees het hele bericht
 • Jan Vantoortelboom en Carolijn Visser op shortlist Zeeuwse Boekenprijs

  13 oktober 2017

  Jan Vantoortelboom en Carolijn Visser zijn genomineerd voor de shortlist van de Zeeuwse Boekenprijs 2017. Vantoortelboom is genomineerd met zijn in mei verschenen roman De drager, Carolijn Visse...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda