Longlist Fintro Literatuurprijs (voorheen Gouden Boekenuil) bekend

De vakjury van de Fintro Literatuurprijs 2016 maakte een eerste selectie bekend van 20 kanshebbers uit meer dan 400 ingezonden titels. Veertien romans en zes literaire non-fictiewerken staan op de longlist. Op 6 april maakt Kathleen Cools, de voorzitter van de vakjury, de vijf titels van de shortlist bekend.

De Atlas-Contactauteurs op de longlist zijn:

P.F. Thomése met De onderwaterzwemmer

Bij de nachtelijke oversteek naar bevrijd gebied, in het laatste oorlogsjaar, raakt de veertienjarige Tin van Heel zijn vader kwijt. Een nacht en een dag en een avond blijft de jongen in de uiterwaard waken, turen, zoeken, maar zijn vader komt niet meer boven water. Als dertig jaar later, tijdens een Afrikaanse reis met zijn vrouw, het noodlot opnieuw dreigt, voelt hij dat de tijd gekomen is om alles recht te zetten. De onderwaterzwemmer is een spannende en aangrijpende roman over de onherstelbaarheid van verlies en schuld daarover. En over redding, die komt wanneer je haar niet verwacht – maar die, onder water, steeds met je is meegezwommen.

P.F. Thomése is een van de veelzijdigste schrijvers van ons taalgebied; romancier, essayist, polemist, verhalenverteller, ironicus en scherp cultuurcriticus: onverschrokken en trefzeker en altijd weer verrassend. Een taalvirtuoos in elk genre dat hij beoefent. Veelvuldig genomineerd en bekroond met onder meer de AKO Literatuurprijs en de Bob den Uylprijs, en in meer dan twintig talen vertaald.

Op dinsdag werd bekend dat ‘De onderwaterzwemmer’ ook genomineerd is voor de Libris Literatuurprijs.

Jan Brokken met De Kozakkentuin

De Kozakkentuin doet op aangrijpende wijze verslag van de vriendschap tussen de jonge officier van justitie Alexander von Wrangel en de verbannen schrijver Fjodor Michajlovitsj Dostojevski in Siberië. Jan Brokken beschrijft de strijd van een rebelse schrijver tegen een verrot systeem en de hulp die hij daarbij krijgt van een jonge jurist die gruwt van corruptie en onrecht. In de Siberische woestenij wordt zowel de schrijver als de procureur verliefd op een getrouwde vrouw, wat gecompliceerd was halverwege de 19e eeuw

De vijfentwintig titels die Brokken inmiddels op zijn naam heeft staan, hebben nog niets aan kracht en zeggenschap ingeboet. Ook internationaal verwierf Jan Brokken faam met zijn reisverhalen De regenvogel, Jungle Rudy en Baltische zielen en met zijn romans De blinde passagiers, De droevige kampioen en In het huis van de dichter. Zijn werk is in elf talen vertaald.

L.H. Wiener met In zee gaat niets verloren

Aan de vooravond van zijn zeventigste verjaardag begint L.H. Wiener aan een speurtocht naar zijn familiegeschiedenis, waarin hij volledig verstrikt raakt. Hij verdwijnt in een verleden dat hij nooit gekend heeft, maar waarmee hij hardnekkig solidair wil zijn. In zee gaat niets verloren kan zonder meer beschouwd worden als het boek waarin Wiener doordringt tot de kern van zijn thematiek.

L.H. Wiener schreef in de vijftig jaar van zijn schrijverschap een indrukwekkende hoeveelheid verhalen verspreid over elf bundels alsmede een aantal romans. Zijn werk werd bekroond met de F. Bordewijk-prijs en genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.

Meer nieuws

  • Robin Block te gast in de podcast ‘Beeldspraak’ van Poëziecentrum

    16 april 2024

    In aflevering 31 van de podcast ‘Beeldspraak’ van Poëziecentrum is dichter Robin Block te gast. In de aflevering gaat David Van ReyBrouck in gesprek met Block over zijn dichtbundel Handleiding vo...

    Lees het hele bericht
  • Atlas Contact publiceert op 22 oktober 2024 de memoires van Aleksej Navalny getiteld ‘Patriot’

    11 april 2024

    Navalny is kort na zijn vergiftiging in 2020 aan Patriot begonnen. Het omvat zijn volledige levensverhaal: zijn jeugd, zijn activisme, zijn huwelijk en familie en zijn toewijding aan de zaak van de Ru...

    Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights