Maarten van der Graaff en Elmar Kuiper genomineerd voor J.C. Bloemprijs

Maarten van der Graaff (Dood werk) en Elmar Kuiper (Ruimtedier) zijn genomineerd voor de shortlist van de J.C. Bloemprijs.

De J.C. Bloem Poëzieprijs is een eigenzinnige prijs voor de tweede dichtbundel van een  Nederlandstalig dichter. De prijs van 2500 euro, ter beschikking gesteld door de gemeente Steenwijkerland, wordt om het jaar uitgereikt en geldt als een bevestiging van ‘duurzaam’  dichterlijk talent. De prijs wordt op 9 april uitgereikt.

Maarten van der Graaff is genomineerd voor zijn bundel Dood werk. Een dichter zonder verlangen (zoals J.C. Bloem), maar een dichter van registratie, van koel noteren.  Niet van het verleden, maar van het heden. Volgens de dichter zelf  is het een dichtbundel vol woede, arbeid, therapie en ‘dode’ politiek. Geregistreerd in lijsten en zogeheten geklokte gedichten. “Vormen die uit elkaar vallen waar je bij staat. Waar ik naar verlang: het sociaal maken van mijn problemen en het teruggaan naar het gestoorde in de poëzie.”

Beeldend kunstenaar en filmmaker Elmar Kuiper is met zijn dichtbundel Ruimtedier een opmerkelijke nominatie.  Superieure poëzie, schrijft het Dagblad van het Noorden.  De mens grossiert in gejammer, zo lezen we ergens in zijn overwegend verhalende gedichten. Kuipers eigen gejammer getuigt evenwel  van een veelzijdig en groot talent.  Niet alleen als tweetalig dichter van Friese en Nederlandse poëzie. Ook maakt hij deel uit van Tsjinlûd, een collectief Friese muzikanten, dichters en kunstenaars. Daarnaast is Kuipers zanger van de band Tigers fan Greonterp.

Meer informatie is te vinden op de website van de J.C. Bloemprijs.

Meer nieuws

 • Concertlezing Chopin rond de Evenaar in Diepenheim

  17 oktober 2017

  Op uitnodiging van Cultureel Comité Herberg de Pol brengen Jan Brokken (tekst) en Marcel Worms (piano) op zaterdag 11 november hun programma Chopin rond de Evenaar in Herberg de Pol in Diepenheim –...

  Lees het hele bericht
 • Jan Vantoortelboom en Carolijn Visser op shortlist Zeeuwse Boekenprijs

  13 oktober 2017

  Jan Vantoortelboom en Carolijn Visser zijn genomineerd voor de shortlist van de Zeeuwse Boekenprijs 2017. Vantoortelboom is genomineerd met zijn in mei verschenen roman De drager, Carolijn Visse...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda