Nederlandse ontdekkingsreizigster Arita Baaijens ontvangt prestigieuze internationale prijs

Arita Baaijens, ontdekkingsreizigster en schrijfster,  ontvangt op 16 oktober tijdens een gala in New York de 2014 Women of Discovery Award. Bij de prijsuitreiking zullen ongeveer 80 vrouwelijke ontdekkingsreizigsters vanuit de hele wereld aanwezig zijn.

De prijs wordt toegekend door WINGS Worldquest, een internationale organisatie die jaarlijks de grootste vrouwelijke ontdekkingsreizigers bekroont vanwege uitzonderlijke prestaties en ontdekkingen. Arita Baaijens omcirkelde in 2013 als eerste in de moderne geschiedenis te paard de Altai bergen in het hart van Eurazië.  Tijdens de expeditie, 1506 km in 101 dagen, zocht zij naar Shambhala, een mythisch paradijs dat volgens de overlevering in die contreien te vinden zou zijn.

Bij de bekendmaking van de prijs noteerde WINGS Worldquest: “Arita Baaijens, auteur van het veelbekroonde boek Desert Songs, heeft meer dan 25 woestijnreizen per kameel gemaakt door Egypte en de Soedan. Zij is de eerste vrouw die de ‘Weg van de Veertig Dagen’ in Soedan twee keer aflegde en de eerste vrouw die de Libische woestijn in haar eentje doorkruiste. Zij fotografeerde de laatst overgebleven vrouwelijke karavaanreizigers in Mauritanië. De laatste jaren werkt zij in Siberië en centraal Eurazië, waar zij onderzoekt hoe geest en landschap elkaar beïnvloeden.”

Arita Baaijens, auteur van Een regen van eeuwig vuur, keerde onlangs terug van een gewaagde soloreis te paard op het afgelegen Ukok plateau, op de grens van Siberië, Mongolië, China en Kazachstan. En vond het paradijs. Augustus 2015 verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact het boek over de zoektocht, die zeven jaar in beslag nam.

Meer nieuws

  • ‘Rozige maanvissen’ van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs 2024

    24 april 2024

    De dichtbundel Rozige maanvissen van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2024. De prijs wordt sinds 1988 uitgereikt door Poetry International en bekroont het beste Nederlandstalige ...

    Lees het hele bericht
  • Niña Weijers met ‘Cassandra’ winnaar van de E. de Perronprijs 2022/23.

    23 april 2024

     Niña Weijers is met Cassandra de winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23. De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en Tilburg University. De prijs wordt uitgereikt sinds...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights