‘Vlinderslag’ van Piet Gerbrandy bekroond met Jan Campert-prijs 2014

Piet Gerbrandy is met zijn bundel Vlinderslag de winnaar van de Jan Campert-prijs 2014, dit heeft de Jan Campert-stichting bekendgemaakt.

Uit het juryrapport:
Vlinderslag is een grandioze synthese van alle experimenten uit de vroegere bundels van Gerbrandy. Met een weloverwogen combinatie van verschillende genres zoals lyrisch gedicht, prozagedicht en poëticaal opstel, en met behulp van gekunstelde taal, maar tegelijk niet wars van humor doet de dichter recht aan de veelkantigheid van de fenomenen die hij beschrijft.

Van de jury onder voorzitterschap van Aad Meinderts maakten deel uit: Erica van Boven, Yra van Dijk, Arjen Fortuin, Annemie Leysen, Jan de Roder en Carl De Strycker.

De Jan Campert-prijs is een jaarlijkse poëzieprijs. Aanvankelijk was hij bestemd voor dichters of essayisten jonger dan dertig jaar. Alleen aan de eerste laureaat werd de voorwaarde gesteld dat hij of zij zich door zijn of haar houding in het verzet moest hebben onderscheiden. In de beginjaren kon ook ongepubliceerd werk ingezonden worden. Al spoedig werd de prijs gereserveerd voor alle poëzie die in het voorafgaande jaar was verschenen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 5.000.

 

Mensje van Keulen werd bekroond met de Constantijn Huygens-prijs voor haar gehele oeuvre.

De prijzen worden op 18 januari uitgereikt.

Meer nieuws

  • ‘Rozige maanvissen’ van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs 2024

    24 april 2024

    De dichtbundel Rozige maanvissen van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2024. De prijs wordt sinds 1988 uitgereikt door Poetry International en bekroont het beste Nederlandstalige ...

    Lees het hele bericht
  • Niña Weijers met ‘Cassandra’ winnaar van de E. de Perronprijs 2022/23.

    23 april 2024

     Niña Weijers is met Cassandra de winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23. De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en Tilburg University. De prijs wordt uitgereikt sinds...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights