‘Zo speelden wij’ – eerste hulp bij voetbalverlies

Veertien sleutelwedstrijden. Dertien gingen er verloren. Dat is geen toeval: van verliezen leer je het meest. Het is daarom maar de vraag of die overwinningen die ‘we’ dit WK tot nog toe hebben behaald, ons verder gaan helpen. Dat weten we altijd pas na de volgende wedstrijd. Nederland-Costa Rica dus.

Arthur van den Boogaard heeft in veertien wedstrijden beschreven hoe Nederland ís. Hoe ons voetbal is, wat we geleerd hebben, wat voetbal en geschiedenis met elkaar te maken hebben en vooral: hoe we ernaar keken. Een van de mooiste hoofdstukken gaat namelijk over de WK-finale van 1978. Verloren, natuurlijk, dat weet iedereen. Maar als je uit 1969 komt, zoals Arthur van den Boogaard, heb je die wedstrijd als negenjarig jongetje gezien. Samen met je vader, dat kan haast niet anders.

En op dat moment, heel erg laat, het voelde als midden in de nacht, en toen kwam ook nog die verlenging, brak er iets. Nederland verloor. Je vader verloor. Jij verloor.

Het waren al onvergetelijke wedstrijden, maar Van den Boogaard maakt er literatuur van. Dit boek moet je beginnen te lezen zodra Nederland weer een wedstrijd verliest.

Meer nieuws

  • Atlas Contact publiceert op 22 oktober 2024 de memoires van Aleksej Navalny getiteld ‘Patriot’

    11 april 2024

    Navalny is kort na zijn vergiftiging in 2020 aan Patriot begonnen. Het omvat zijn volledige levensverhaal: zijn jeugd, zijn activisme, zijn huwelijk en familie en zijn toewijding aan de zaak van de Ru...

    Lees het hele bericht
  • 4 boekentips voor de Maand van het Natuurboek

    9 april 2024

    In de maand april vieren we het voorjaar met de Maand van het Natuurboek. Tijdens deze maand worden de mooiste natuurboeken in het zonnetje gezet. Uitgeverij Atlas Contact heeft een rijke geschiedenis...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights