Maarten van der Graaff breekt door als romanschrijver

Maarten van der Graaff is doorgebroken als romanschrijver met zijn prozadebuut Wormen en engelen. Zijn boek verscheen op 24 augustus en kreeg fantastische recensies, waaronder een 5 sterren-bespreking in het NRC.

Maarten van der Graaff (1987) groeide op in een gereformeerd gezin op Goeree-Overflakkee en geldt als een van de meest getalenteerde auteurs van zijn generatie.Hij ontving voor zijn dichtbundels Vluchtautogedichten en Dood werk respectievelijk de C. Buddingh’-prijs en de J.C. Bloem-poëzieprijs.

Op 24 augustus verscheen Wormen en engelen, een roman over de betekenis van het geloof in het Nederland van nu. In Wormen en engelen lijkt Bram Kortewegs gereformeerde jeugd op Goeree-Overflakkee ver weg in het Utrecht waar hij studeert. Maar dan laat zijn vader zich dopen en wordt zijn vriend Paul dominee op het eiland. Wat vinden zij in het geloof? En waarom houdt Wilfried hem zo bezig, een oudere man die in een katholieke woongemeenschap leeft? Bram besluit op zoek te gaan naar antwoorden.

Wormen en engelen in de pers:

“Zo leeg als kreten als ‘verbinding!’ en ‘solidariteit!’ kunnen klinken, zo vol met betekenis laadt Van der Graaff ze, en dat maakt zijn roman tot een fascinerende, dwarse en overtuigende ode aan precies die begrippen. Wormen en engelen staat bol van ideeën, is geweldig geschreven en alles staat er op zijn plaats. En het is een geëngageerde roman die verder gaat dan het beschrijven van wat al is, die wil blijven broeien in het hoofd van de lezer. En zo versterkt hij het geloof in de literatuur.” – ***** NRC Handelsblad

‘Een tastend boek over wat religie nog kan betekenen in een seculier land. (…) Een roman als Wormen en engelen was er nog niet.’ – **** de Volkskrant

‘Een strijdvaardige ode aan de individuen die weigeren deel te nemen aan de heersende geschiedenis, en hun eigen bestaansvormen ontwerpen. Met of zonder God.’ – de Groene Amsterdammer

Een interview met Maarten van der Graaff is hier te beluisteren.

 

Meer nieuws

 • Nieuwe vlog: Nelson Mandela en Mandla Langa

  24 november 2017

  In hun nieuwe vlog 'Tussen de schrijvers #11' spreken Vincent en Marcella met de Zuid-Afrikaanse schrijver Mandla Langa. Hij is co-auteur van De presidentiële jaren, het langverwachte vervolg op Nel...

  Lees het hele bericht
 • Zilver met een gouden randje voor ‘De levens van Jan Six’

  23 november 2017

  Met 23 procent van de stemmen voor de NS Publieksprijs werd Geert Mak met zijn boek 'De levens van Jan Six' tweede na voetbaljournalist Michel van Egmond met 'De wereld volgens Gijp': zilver met een ...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • RT @HWHboeken: Wij delen deze mening! https://t.co/XmnamCHDwG
 • RT @Vingerlingboek: Bij Vingerling vinden wij dit het beste, mooiste, enfin, dé roman van het jaar. Lezen dus. Blaren op mijn tong gelu… https://t.co/QPqn5VPAmx
 • RT @Athenaeum: Win kaarten voor het Murakamiweekend 13-14 januari 2018! Doe onze omslagenquiz en beantwoord de bonusvraag op… https://t.co/yq9tWbvLRh
 • Volg op 30 november het Theatercollege van @jorisluyendijk in Theater De Harmonie te Leeuwarden. Er zijn nog een pa… https://t.co/GkVzMEmEg8
 • 'Een aanrader voor iedereen die relevante verschuivingen – van hard naar zacht nieuws – in het medialandschap beter… https://t.co/3NGJnbOczp