Carolijn Visser wint Libris Geschiedenis Prijs

Carolijn Visser heeft zondag 29 oktober de Libris Geschiedenis Prijs ontvangen. Deze prijs voor het beste historische boek van 2017 kreeg ze voor haar boek ‘Selma. Aan Hitler ontsnapt. Gevangene van Mao.’ De jury onder leiding van Lilianne Ploumen, oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking, vond haar boek het beste van de vijf genomineerden. Ploumen overhandigde de prijs tijdens een live-uitzending van radioprogramma OVT. Aan de prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden.

In totaal dongen er 320 boeken mee naar de onderscheiding, waaruit vijf boeken werden genomineerd. Hieronder waren twee andere boeken van Uitgeverij Atlas Contact: ‘Het verboden boek. Mein Kampf en de aantrekkingskracht van het nazisme’ van Ewoud Kieft en ‘Oranje tegen de Zonnekoning. De strijd tussen Willem III en Lodewijk XIV om Europa’ van Luc Panhuysen.

Volgens de jury is Vissers boek ‘meeslepend geschreven en spreekt zodoende een breed publiek aan. Dankzij Carolijn Visser komt de beangstigende geschiedenis van de Culturele Revolutie op onze eigen stoep te staan.’ De Libris Geschiedenis Prijs is voor de elfde keer uitgereikt. De prijs wordt uitgereikt aan Nederlandstalige boeken over een gedegen onderzocht historisch onderwerp die een algemeen publiek aanspreken. De jury had lof voor alle genomineerde titels. ‘Het is een uitstekend jaar voor het Nederlandse geschiedenisboek’, zei voorzitter Ploumen in OVT op NPO Radio 1.

‘Selma’ is tevens genomineerd voor de Zeeuwse Boekenprijs. De jury hiervan maakt de winnaar zaterdag 4 november bekend. Dan wordt ook de winnaar van de PZC Publieksprijs onthuld en reiken de Zeeuwse boekhandels hun oeuvreprijs uit.

 

Meer nieuws

  • ‘Rozige maanvissen’ van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs 2024

    24 april 2024

    De dichtbundel Rozige maanvissen van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2024. De prijs wordt sinds 1988 uitgereikt door Poetry International en bekroont het beste Nederlandstalige ...

    Lees het hele bericht
  • Niña Weijers met ‘Cassandra’ winnaar van de E. de Perronprijs 2022/23.

    23 april 2024

     Niña Weijers is met Cassandra de winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23. De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en Tilburg University. De prijs wordt uitgereikt sinds...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights