Murakami Weekend: nieuwe namen, volledige programma bekend

Aan het programma van het Murakami Weekend zijn nieuwe namen toegevoegd en daarmee is het programma vrijwel compleet. De Murakami-fans die aan het programma van het Weekend zijn toegevoegd zijn Pepijn Lanen (De Jeugd van Tegenwoordig), schrijver Peter Buwalda en Winfried Baijens (NOS-presentator). Daarnaast zijn ook Axel Rüger (directeur Van Gogh Museum), kunstenaar Jasper Krabbé en de band Vive la Fête aan de line-up van het Weekend toegevoegd.

Het Murakami Weekend gaat op 13 en 14 januari 2018 plaatsvinden op het SS Rotterdam. Aanleiding is de voltooiing van Haruki Murakami’s nieuwe grote roman De moord op Commendatore. Tal van bekende Murakami-liefhebbers brengen een ode aan de Japanse meester en zijn land van herkomst. Met colleges over Japanse kunst, klassieke muziek en cinema biedt het Murakami Weekend ook een brede programmering over de Japanse cultuur.

Het Murakami Weekend biedt plaats aan 2000 Murakami-fans en daarmee is het in Nederland de grootste boekpresentatie ooit georganiseerd voor een buitenlandse schrijver. Wereldwijd geldt Haruki Murakami als een van de meest gelezen en geliefde hedendaagse schrijvers.

Maandag 30 oktober is in het hele land een grote campagne rond het Murakami Weekend van start gegaan. In de grote steden loopt een abricampagne, in bijna 400 culturele centra hangen posters en er worden 50.000 flyers gedrukt en verspreid. Ook online wordt het Murakami Weekend doelgericht gepromoot met een trailer.

Op vrijdag 1 december verschijnt deel 1 van De moord op Commendatore, Murakami’s eerste grote roman sinds zeven jaar. Op 12 januari ligt deel 2 van De moord op Commendatore in de boekhandel.

Voor kaarten en meer informatie over het Murakami Weekend ga naar www.murakami.nl.

 

Overzicht programma

Literatuur & Japan
Interviews, lezingen & voorleessessies met o.a. Jelle Brandt Corstius, Peter Buwalda, Ellen Deckwitz, Georgina Verbaan, Saskia De Coster, Philip Huff, TINKEBELL, Niña Weijers, Anna Drijver, Arjan Peters, Auke Hulst, Stephanie Afrifa, Winfried Baijens en Pieter van der Wielen.

Jazz in jazzcafé ‘Dans dans dans’
Benjamin Herman (New Cool Collective), saxofonist en groot liefhebber van Japan, gaat een Japanse set spelen, het Rotterdamse Spoken Saxophone Quartet speelt een speciaal op Murakami geïnspireerd jazznummer en rond middernacht opent Wilfried de Jong samen met de Amsterdamse formatie BRUUT! zijn eigen midnight jazzcafé.

Verder optredens van Yuri Honing, Jules Deelder, Ari Deelder & Cathelijne Beijn, Kim Hoorweg en de Rotterdamse DJ Oscar Poiesz.

Nog meer muziek
Naast de muziek in het jazzcafé, zijn er optredens van groot Murakami-fan Jett Rebel, Rotterdamse bands als The Kik, The Jerry Hormone Ego Trip en The Dawn Brothers, het Belgische Vive la Fête en Paper James. De Rotterdamse band De Likt treedt voor eerst weer op, na maanden van afwezigheid door mishandeling van frontman Jordy Dijkshoorn.

In Japan is karaoke een populaire vorm van vermaak, en daarom komt de Tante Joke Karaoke Band spelen. Ook wordt er gedanst op de muziek van de Cat Carpenters (Murakami houdt erg van katten).

Nachtclub After Dark
Om 23:00 uur opent Murakami-maniak Joost van Bellen de Nachtclub After Dark en zal hij drie uur lang een op Japan geïnspireerde set draaien.

Klassieke muziek
Harpiste Lavinia Meijer speelt o.a. muziek van speelt Japanse componisten, Murakami-fan en pianist Ralph van Raat geeft een piano recital, ingeleid door musicoloog prof. Dr. Emile Wennekes. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest komt met een strijkersensemble en voert enkele stukken uit van belangrijke componisten die veelvuldig in Murakami’s oeuvre voorkomen.

Kunst & Japan
Kunstcollege over moderne Japanse kunst door Jasper Krabbé. Axel Rüger (Van Gogh Museum) over Van Gogh & Japan, Vincent Van Gogh haalde veel inspiratie uit moderne Japanse kunst. Friso Lammertse (Museum Boijmans van Beuningen) over de Oude Meesters in Japan. College van Kris Schiermeier (Japanmuseum Sieboldhuis) over bekende Nederlandse Nederlanders in Japan. Frits Gierstberg over het Japanse werk van Ed van der Elsken en de invloed van Japanse fotografie op zijn werk. Menno Fitski (Rijksmuseum) spreekt over oude Japanse kunst uit de collectie van het Rijksmuseum.

Ballet
Korte voorstelling van het Scapino Ballet Rotterdam plus een cellist.

Filosofie
Ype de Boer is filosoof en vertelt in een college hoe Murakami’s boeken ons  iets kunnen leren over een fundamentele gespletenheid in het menselijk bestaan.

Cinema
Het Nederlandse festival voor Japanse film en cultuur Camera Japan zal in een speciaal ingerichte filmzaal diverse Japans films vertonen.

Hardlopen
Lezing, gevolgd door een hardloopsessie langs de Maas met hardloopfanaat Dolf Jansen.

Games
Veel gamemakers worden geïnspireerd door de boeken van Murakami. Gamejournalist Niels ’t Hooft geeft een college over Murakami en games.

Vertalers
Luk Van Haute en Elbrich Fennema vertaalden verschillende boeken van Murakami. De moord op Commendatore vertaalden ze samen. In een interview vertellen ze hoe ze te werk zijn gegaan en hoe het is om Murakami te vertalen.

Workshops
Het hele Weekend zijn er o.a. workshops saké, sushi maken en portretschilderen.

Meer nieuws

 • Voorjaarsaanbieding 2018

  22 november 2017

  De nieuwe aanbieding voor het voorjaar 2018 is verschenen. Bekijk hier de te verwachten titels voor Fictie,Non-fictie, Business en Olympus.           Fictie:...

  Lees het hele bericht
 • NS Publieksprijs 2017: laatste kans om te stemmen!

  22 november 2017

  Stem via deze link op De levens van Jan Six van Geert Mak. Stemmen is mogelijk tot 19:00 uur vanavond, waarna de winnaar wordt bekendgemaakt in De Wereld Draait Door. Kijken dus!

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • Nog niet gestemd voor de NS Publieksprijs 2017? Stem dan nu op 'De levens van Jan Six' van Geert Mak via deze link… https://t.co/QlOHHbkdqP
 • Wil je op de @Sovon Dag Koos Dijksterhuis ontmoeten? Dat kan. Hij is 2 december in de Reehorst in Ede en weet alles… https://t.co/mwi0Yi2dzM
 • Op de @Sovon dag kun je Albert Beintema, kenner van de grutto ontmoeten. 2 december in de Reehorst in Ede. Speciaal… https://t.co/55H7Pj4AzO
 • Remco Daalder weet alles over de meerkoet. Je kunt hem ontmoeten op de @Sovon Dag. 2 december in de Reehorst in Ede… https://t.co/cpJkF1qFEd
 • Ook merel-expert Hay Wijnhoven is aanwezig op de @Sovon Dag. 2 december in de Reehorst in Ede. Speciaal voor natuur… https://t.co/CBwdbnwrcX