Murakami Weekend: nieuwe namen, volledige programma bekend

Aan het programma van het Murakami Weekend zijn nieuwe namen toegevoegd en daarmee is het programma vrijwel compleet. De Murakami-fans die aan het programma van het Weekend zijn toegevoegd zijn Pepijn Lanen (De Jeugd van Tegenwoordig), schrijver Peter Buwalda en Winfried Baijens (NOS-presentator). Daarnaast zijn ook Axel Rüger (directeur Van Gogh Museum), kunstenaar Jasper Krabbé en de band Vive la Fête aan de line-up van het Weekend toegevoegd.

Het Murakami Weekend gaat op 13 en 14 januari 2018 plaatsvinden op het SS Rotterdam. Aanleiding is de voltooiing van Haruki Murakami’s nieuwe grote roman De moord op Commendatore. Tal van bekende Murakami-liefhebbers brengen een ode aan de Japanse meester en zijn land van herkomst. Met colleges over Japanse kunst, klassieke muziek en cinema biedt het Murakami Weekend ook een brede programmering over de Japanse cultuur.

Het Murakami Weekend biedt plaats aan 2000 Murakami-fans en daarmee is het in Nederland de grootste boekpresentatie ooit georganiseerd voor een buitenlandse schrijver. Wereldwijd geldt Haruki Murakami als een van de meest gelezen en geliefde hedendaagse schrijvers.

Maandag 30 oktober is in het hele land een grote campagne rond het Murakami Weekend van start gegaan. In de grote steden loopt een abricampagne, in bijna 400 culturele centra hangen posters en er worden 50.000 flyers gedrukt en verspreid. Ook online wordt het Murakami Weekend doelgericht gepromoot met een trailer.

Op vrijdag 1 december verschijnt deel 1 van De moord op Commendatore, Murakami’s eerste grote roman sinds zeven jaar. Op 12 januari ligt deel 2 van De moord op Commendatore in de boekhandel.

Voor kaarten en meer informatie over het Murakami Weekend ga naar www.murakami.nl.

 

Overzicht programma

Literatuur & Japan
Interviews, lezingen & voorleessessies met o.a. Jelle Brandt Corstius, Peter Buwalda, Ellen Deckwitz, Georgina Verbaan, Saskia De Coster, Philip Huff, TINKEBELL, Niña Weijers, Anna Drijver, Arjan Peters, Auke Hulst, Stephanie Afrifa, Winfried Baijens en Pieter van der Wielen.

Jazz in jazzcafé ‘Dans dans dans’
Benjamin Herman (New Cool Collective), saxofonist en groot liefhebber van Japan, gaat een Japanse set spelen, het Rotterdamse Spoken Saxophone Quartet speelt een speciaal op Murakami geïnspireerd jazznummer en rond middernacht opent Wilfried de Jong samen met de Amsterdamse formatie BRUUT! zijn eigen midnight jazzcafé.

Verder optredens van Yuri Honing, Jules Deelder, Ari Deelder & Cathelijne Beijn, Kim Hoorweg en de Rotterdamse DJ Oscar Poiesz.

Nog meer muziek
Naast de muziek in het jazzcafé, zijn er optredens van groot Murakami-fan Jett Rebel, Rotterdamse bands als The Kik, The Jerry Hormone Ego Trip en The Dawn Brothers, het Belgische Vive la Fête en Paper James. De Rotterdamse band De Likt treedt voor eerst weer op, na maanden van afwezigheid door mishandeling van frontman Jordy Dijkshoorn.

In Japan is karaoke een populaire vorm van vermaak, en daarom komt de Tante Joke Karaoke Band spelen. Ook wordt er gedanst op de muziek van de Cat Carpenters (Murakami houdt erg van katten).

Nachtclub After Dark
Om 23:00 uur opent Murakami-maniak Joost van Bellen de Nachtclub After Dark en zal hij drie uur lang een op Japan geïnspireerde set draaien.

Klassieke muziek
Harpiste Lavinia Meijer speelt o.a. muziek van speelt Japanse componisten, Murakami-fan en pianist Ralph van Raat geeft een piano recital, ingeleid door musicoloog prof. Dr. Emile Wennekes. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest komt met een strijkersensemble en voert enkele stukken uit van belangrijke componisten die veelvuldig in Murakami’s oeuvre voorkomen.

Kunst & Japan
Kunstcollege over moderne Japanse kunst door Jasper Krabbé. Axel Rüger (Van Gogh Museum) over Van Gogh & Japan, Vincent Van Gogh haalde veel inspiratie uit moderne Japanse kunst. Friso Lammertse (Museum Boijmans van Beuningen) over de Oude Meesters in Japan. College van Kris Schiermeier (Japanmuseum Sieboldhuis) over bekende Nederlandse Nederlanders in Japan. Frits Gierstberg over het Japanse werk van Ed van der Elsken en de invloed van Japanse fotografie op zijn werk. Menno Fitski (Rijksmuseum) spreekt over oude Japanse kunst uit de collectie van het Rijksmuseum.

Ballet
Korte voorstelling van het Scapino Ballet Rotterdam plus een cellist.

Filosofie
Ype de Boer is filosoof en vertelt in een college hoe Murakami’s boeken ons  iets kunnen leren over een fundamentele gespletenheid in het menselijk bestaan.

Cinema
Het Nederlandse festival voor Japanse film en cultuur Camera Japan zal in een speciaal ingerichte filmzaal diverse Japans films vertonen.

Hardlopen
Lezing, gevolgd door een hardloopsessie langs de Maas met hardloopfanaat Dolf Jansen.

Games
Veel gamemakers worden geïnspireerd door de boeken van Murakami. Gamejournalist Niels ’t Hooft geeft een college over Murakami en games.

Vertalers
Luk Van Haute en Elbrich Fennema vertaalden verschillende boeken van Murakami. De moord op Commendatore vertaalden ze samen. In een interview vertellen ze hoe ze te werk zijn gegaan en hoe het is om Murakami te vertalen.

Workshops
Het hele Weekend zijn er o.a. workshops saké, sushi maken en portretschilderen.

Meer nieuws

 • Veel lof voor ‘Rinkeldekink’ van Martine Bijl

  7 november 2018

  ‘Verbluffend. Integer en spitsvondig, nergens larmoyant: Bijl kan licht verwoorden wat loodzwaar is. En juist daardoor komt het binnen. Het is weinigen gegeven zó over persoonlijk leed te schrijven...

  Lees het hele bericht
 • ‘Terug naar Neerpelt’ genomineerd voor de Confituur Boekhandelsprijs

  10 december 2018

  Het nieuwe boek van Lieve Joris 'Terug naar Neerpelt' staat op de shortlist van de Confituur Boekhandelsprijs 2019. De andere genomineerden zijn Elvis Peeters, Jaap Robben, Peter Terrin en Peter Verh...

  Lees het hele bericht
 • NRC Boekenwedstrijd 2018: Rob van Essen, Willem Melchior en H.M. van den Brink maken kans

  7 december 2018

  De boekenredactie van NRC Handelsblad recenseert elk jaar honderden boeken. Tijdens de NRC Boekenwedstrijd heeft het publiek het echter voor het zeggen. Breng vanaf vandaag je stem uit op jouw favorie...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • Wat ziet een schrijver als hij naar een film kijkt? Op 13/12 is Maarten van der Graaff te gast bij ‘Schrijvers in h… https://t.co/QXJGfYYxCW
 • "Toen ik vertelde dat mijn volgende roman over bomen zou gaan, keek iedereen me raar aan", zegt de Amerikaanse aute… https://t.co/UvtCQhCaME
 • We kijken grotendeels onbewust - en daardoor gaat veel aan ons voorbij. Op zaterdag 15 december is Wieteke van Zeil… https://t.co/yIu7elzIna
 • 'Buitengewoon interessant en voor een ieder die de ontwikkelingen in de huidige samenleving wil ‘begrijpen’ een abs… https://t.co/bsj2DytciG
 • RT @dwdd: Willem was gitarist bij onder meer @Anouk totdat hij werd getroffen door een herseninfarct. Hij zat aan tafel met l… https://t.co/egGCfp5Kw8