Theodor Award 2017 naar Michel Krielaars

Schrijver Michel Krielaars heeft de Theodor Award 2017 gewonnen. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn boek ‘Alles voor het Moederland’. De uitreiking vindt plaats op donderdag 21 december. Michel Krielaars zal de Award ontvangen uit handen van Theodor Holman, naar wie de prijs is vernoemd, tijdens een speciale OBA Live uitzending.

Tijdens de uitzending vanuit OBA Javaplein zal Michel Krielaars enkele traditionele Russische liederen ten gehore brengen. Hij wordt daarbij begeleid door zangeres Henriette Schenk en accordeoniste Ellen Boers.

In het boek Alles voor het Moederland dat dit jaar verscheen, 100 jaar na het begin van de Russische Revolutie, schetst Michel Krielaars op een voorbeeldige manier de ontwikkeling van de ‘homo sovieticus’, de nieuwe mens waar grote Russisch-Joodse schrijvers als Isaak Babel en Vasili Grossman zo vurig op hoopten. Krielaars beschrijft hun persoonlijke geschiedenis geïllustreerd met passages uit hun literaire werk. In hun voetspoor reist hij naar de plaatsen die zij beschrijven en interviewt betrokkenen en nabestaanden van de gruwelen uit de periode van terreur door Lenin en Stalin.

Uitreiking

Iedereen is welkom tijdens deze bijzondere editie van OBA Live. De toegang is gratis. OBA Live begint om 17.00 uur in OBA Javaplein op het Javaplein 2.

Kijk hier de eerdere uitzending van OBA Live met Michel Krielaars van 7 september 2017  terug.

De Theodor Award is een jaarlijks terugkerende bekroning voor een uitzonderlijk kunstenaar, een bijzondere wetenschapper, een moedige journalist of een begenadigd schrijver. Eerdere winnaars waren o.a. schrijver en programmamaker Jelle Brandt Corstius (2009), Midden-Oosten correspondente Judit Neurink (2012), hoogleraar cardiologie voor vrouwen Angela Maas (2013), filosoof Sebastien Valkenberg (2015) en historicus Jona Lendering (2016).

Meer nieuws

  • Nobelprijswinnaar en psycholoog Daniel Kahneman overleden

    28 maart 2024

    Woensdag 27 maart bereikte ons het droevige bericht dat psycholoog, Nobelprijswinnaar en schrijver Daniel Kahneman is overleden op negentigjarige leeftijd. Wij wensen zijn echtgenote, familie en naast...

    Lees het hele bericht
  • Jonny Steinberg wint The National Book Critics Circle Award met ‘Winnie & Nelson’

    25 maart 2024

    The National Book Critics Circle (NBCC) Award in de categorie biografie gaat dit jaar naar Winnie & Nelson. Portret van een huwelijk van Jonny Steinberg. In dit boek ontrafelt Jonny Steinberg het ...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights