Historicus Eva Vriend betrekt bewoners IJsselmeergebied bij onderzoek Zuiderzeegeschiedenis

Het nieuwe boek van Eva Vriend (1973) verschijnt pas in 2020 bij Uitgeverij Atlas Contact, maar de aftrap ervoor vond deze maand, op 15 december, plaats in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. De komende twee jaar gaat historicus, journalist en schrijver Eva Vriend uitgebreid onderzoek uitvoeren naar de sociaaleconomische en cultuurhistorische ontwikkelingen in het Zuiderzeegebied van 1932 tot op heden. Het bijzondere aan dit onderzoek is dat Eva Vriend de bewoners van het IJsselmeergebied actief betrekt in de vorm van vertelavonden in samenwerking met het Zuiderzeemuseum. Bewoners kunnen zo hun eigen geschiedenis delen. Zij kunnen ervoor bovendien terecht op het platform www.mijnzuiderzee.nl.

In 2018 is het honderd jaar geleden dat de Zuiderzeewet werd aangenomen. Ook vieren de vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum en het Zuiderzeemuseum dan hun zeventigjarig bestaan. Bij het onderzoek krijgt Eva Vriend financiële steun van het Zuiderzeemuseum, de Vrienden van het Zuiderzeemuseum, het Van Heemstra-Meybaum-fonds, Het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Waterschap Zuiderzeeland.

Eva Vriend groeide op als boerendochter in de Noordoostpolder. Als kind wilde ze de boerderij van haar vader overnemen, ze werd uiteindelijk historicus en journalist. In 2013 publiceerde zij haar eerste boek Het nieuwe land, over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van Flevoland. Dit boek stond op de shortlist van de MJ Brusseprijs voor het beste journalistieke boek en de longlist van de Libris Geschiedenisprijs.

Op de foto van links naar rechts: Fokelien Renckens-Stenneberg (bestuurslid ver.Vrienden), Stephan Warnik (Directeur Zuiderzeemuseum), Eva Vriend, Riet Rijs (penningmeester ver. Vrienden), Hendrik Boland (secretaris ver. Vrienden) en Kees Hendriks (Hoofd Collectie en Informatie). Foto: Gwenn Smit.

Meer nieuws

 • Vacatures: stagiaire op de afdeling pr & marketing fictie

  1 oktober 2018

   Uitgeverij Atlas Contact zoekt per direct een gedreven stagiaire op de afdeling pr & marketing fictie voor 32 - 36 uur per week.  Wil jij ervaring opdoen binnen de uitgeverij en leren hoe ...

  Lees het hele bericht
 • Engelse vertaalrechten De rechtvaardigen van Jan Brokken verkocht aan uitgeverij Scribe

  22 oktober 2018

  De wereldwijde Engelse vertaalrechten van De rechtvaardigen, het nieuwe boek van Jan Brokken, zijn binnen een maand na verschijnen door uitgeverij Atlas Contact verkocht aan uitgeverij Scribe. Al t...

  Lees het hele bericht
 • Foto: Saskia van Loenen

  Menno Schilthuizen wint met ‘Darwin in de stad’ de Jan Wolkers Prijs 2018

  22 oktober 2018

  De Jan Wolkers Prijs 2018, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandse natuurboek, gaat dit jaar naar Darwin in de stad, evolutie in de urban jungle, geschreven door Menno Schilthuizen. De prijs we...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • Voor haar nieuwe boek is @evavriend met het Zuiderzeemuseum een zoektocht gestart naar verhalen over de invloed van… https://t.co/b6PaoO0GnH
 • Hoera! Menno Schilthuizen wint met ‘Darwin in de stad’ de Jan Wolkers Prijs 2018! Volgens juryvoorzitter Jean-Pierr… https://t.co/lhmaZZ0SpU
 • Hella en Sandra Rottenberg schreven 'De sigarenfabriek van Isay Rottenberg'. Vandaag vertelt Hella over dit aangrij… https://t.co/7k39lSsG1I
 • Deel vier van De Cazalets, 'Bevrijding', ligt in de boekhandel! 'Lichte jaren' (deel 1) kreeg vijf sterren in AD Ma… https://t.co/syRrLIfC69
 • "Ik denk dat schrijfster Shirley Jackson erg tevreden zou zijn", aldus Stephen King over de Netflix-serie 'The Haun… https://t.co/9ebF7IP6YM