Historicus Eva Vriend betrekt bewoners IJsselmeergebied bij onderzoek Zuiderzeegeschiedenis

Het nieuwe boek van Eva Vriend (1973) verschijnt pas in 2020 bij Uitgeverij Atlas Contact, maar de aftrap ervoor vond deze maand, op 15 december, plaats in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. De komende twee jaar gaat historicus, journalist en schrijver Eva Vriend uitgebreid onderzoek uitvoeren naar de sociaaleconomische en cultuurhistorische ontwikkelingen in het Zuiderzeegebied van 1932 tot op heden. Het bijzondere aan dit onderzoek is dat Eva Vriend de bewoners van het IJsselmeergebied actief betrekt in de vorm van vertelavonden in samenwerking met het Zuiderzeemuseum. Bewoners kunnen zo hun eigen geschiedenis delen. Zij kunnen ervoor bovendien terecht op het platform www.mijnzuiderzee.nl.

In 2018 is het honderd jaar geleden dat de Zuiderzeewet werd aangenomen. Ook vieren de vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum en het Zuiderzeemuseum dan hun zeventigjarig bestaan. Bij het onderzoek krijgt Eva Vriend financiële steun van het Zuiderzeemuseum, de Vrienden van het Zuiderzeemuseum, het Van Heemstra-Meybaum-fonds, Het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Waterschap Zuiderzeeland.

Eva Vriend groeide op als boerendochter in de Noordoostpolder. Als kind wilde ze de boerderij van haar vader overnemen, ze werd uiteindelijk historicus en journalist. In 2013 publiceerde zij haar eerste boek Het nieuwe land, over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van Flevoland. Dit boek stond op de shortlist van de MJ Brusseprijs voor het beste journalistieke boek en de longlist van de Libris Geschiedenisprijs.

Op de foto van links naar rechts: Fokelien Renckens-Stenneberg (bestuurslid ver.Vrienden), Stephan Warnik (Directeur Zuiderzeemuseum), Eva Vriend, Riet Rijs (penningmeester ver. Vrienden), Hendrik Boland (secretaris ver. Vrienden) en Kees Hendriks (Hoofd Collectie en Informatie). Foto: Gwenn Smit.

Meer nieuws

 • Beatrix. Dwars door alle weerstand heen

  8 januari 2018

  Maandag 22 januari as. verschijnt bij Atlas Contact: Beatrix. Dwars door alle weerstand heen met een geactualiseerde epiloog. Op 31 januari 2018 viert Prinses Beatrix haar 80e verjaardag. Vijf jaar...

  Lees het hele bericht
 • Ingeborg Bosch verzorgt relatie-evenement in Baarn

  7 januari 2018

  Een terugkeer naar jullie liefde van de eerste tijd: verlangen naar elkaar, interesse in elkaars bezigheden, zin in seks, echt samen Leven. Het lijkt een utopie, maar het kan verrassend eenvoudig zijn...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda