Belgische Koningin Mathilde bezoekt Holocaustmuseum Mechelen met werk van onder meer Margot Vanderstraeten

Op dinsdag 27 maart 2018 brengt de Belgische Koningin Mathilde een bezoek aan Kazerne Dossin: Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten. Het bezoek van de Koningin staat in het teken van de herdenking van de  25.274 joden en 354 zigeuners die in 1942-1944 vanuit Dossin in 28 opeenvolgende transporten werden weggevoerd naar Auschwitz-Birkenau.

Hare Majesteit de Koningin bezoekt eveneens de tijdelijke tentoonstelling Buren 2018, over het dagelijkse leven van de chassidische joden in Antwerpen. De tentoonstelling combineert beelden van de fotograaf Dan Zollmann met passages uit de bestseller Mazzel tov van Margot Vanderstraeten.

Al eerder sprak Hare Majesteit de Koningin prijzend over Mazzel tov: “Een boek dat me diep getroffen heeft. Wauw! Ik heb me levendig kunnen inbeelden wat de studente van 23 jaar beleefde, want toen ik even oud was als haar was ik logopediste en ging veel om met gezinnen. Het moet zó moeilijk geweest zijn voor haar om te belanden in een familie met andere tradities. Maar ze stelt zich open en leert de joodse gemeenschap appreciëren. Ze houdt nadien nog contact met de kinderen, komt naar hun huwelijk en bezoekt de zoon in Israël. Die intense band tussen haar en de kinderen van het gezin… ik heb dat ook gehad met mijn leerlingen en de gezinnen.”

Meer nieuws

  • Jonny Steinberg wint The National Book Critics Circle Award met ‘Winnie & Nelson’

    25 maart 2024

    The National Book Critics Circle (NBCC) Award in de categorie biografie gaat dit jaar naar Winnie & Nelson. Portret van een huwelijk van Jonny Steinberg. In dit boek ontrafelt Jonny Steinberg het ...

    Lees het hele bericht
  • 4 ●●●● in NRC voor ‘Dit is jouw tijd’, de nieuwe roman van Bertram Koeleman

    25 maart 2024

    Stemmig én intiem als een film van David Lynch, zo noemt NRC recensent Sebastiaan Kort Dit is jouw tijd, de nieuwe roman van Bertram Koeleman waarin hoofdpersoon Mart Rebius acteurs inschakelt om een...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights