Gezocht: levensverhalen uit het IJsselmeergebied

De Afsluitdijk werd in 1932 voltooid. Een heuglijk feit: vanaf dat moment was wonen rond het water een stuk veiliger. Maar de afsluiting vergde tegelijkertijd een grote aanpassing van de bewoners. Vissers, scheepsbouwers, zeilmakers, nettenboeters, touwslagers… generaties lang leefden zij van de zee. De aanleg van de dijk vormde een keerpunt in hun leven.

Auteur Eva Vriend en Het Zuiderzeemuseum zoeken nieuwe verhalen over de invloed van de Afsluitdijk op de levens van bewoners van het voormalige Zuiderzeegebied. De verhalen worden verzameld op de website www.mijnzuiderzee.nl. Waar ook al een aantal verhalen van bekende Nederlanders uit Zuiderzeefamilies te vinden is (o.a. Epke Zonderland, Geraldine Kemper, Hans Goedkoop).

Zowel oudere als jongere generaties worden van harte uitgenodigd hun verhaal te vertellen op www.mijnzuiderzee.nl. Wat veranderde er voor jouw familie door de aanleg van de Afsluitdijk? Was het gemakkelijk om nieuwe bronnen van inkomsten te vinden? Overheerste de blijdschap om de grotere veiligheid? Of toch juist de heimwee naar de verloren zee?

De verhalen vormen de basis van het nieuwe boek van historicus en journalist Eva Vriend (Noordoostpolder, 1973) dat bij uitgeverij Atlas Contact zal verschijnen. Vriend schreef onder meer het veelgeprezen Het Nieuwe Land. Het verhaal van een polder die perfect moest zijn over de strenge selectie van de eerste generatie bewoners van Flevoland.

Meer nieuws

  • Robin Block te gast in de podcast ‘Beeldspraak’ van Poëziecentrum

    16 april 2024

    In aflevering 31 van de podcast ‘Beeldspraak’ van Poëziecentrum is dichter Robin Block te gast. In de aflevering gaat David Van ReyBrouck in gesprek met Block over zijn dichtbundel Handleiding vo...

    Lees het hele bericht
  • Atlas Contact publiceert op 22 oktober 2024 de memoires van Aleksej Navalny getiteld ‘Patriot’

    11 april 2024

    Navalny is kort na zijn vergiftiging in 2020 aan Patriot begonnen. Het omvat zijn volledige levensverhaal: zijn jeugd, zijn activisme, zijn huwelijk en familie en zijn toewijding aan de zaak van de Ru...

    Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights