Atlas Contact Facebook Twitter

F. Bordewijk-prijs 2016 voor Anton Valens

2013_14

Anton Valens heeft de  F. Bordewijk-prijs 2016 gewonnen voor zijn roman Het compostcirculatieplan. Het bestuur van de Jan Campert-Stichting heeft dat bekendgemaakt. De prijs wordt uitgereikt op 22 januari tijdens Writers Unlimited 2017.

De jury: ‘Tuinieren is tuinvechten in deze wonderlijke roman over vriendschap en rouw. In grootse taal toont Valens de pogingen waarin we seizoen na seizoen proberen het leven onder controle te krijgen – met onze voeten in de klei waar we uiteindelijk toch in zullen moeten verdwijnen.’

Anton Valens (1964) debuteerde in 2004 succesvol met Meester in de hygiëne. Het boek werd bekroond met de Lucy B. en C. W.van der Hoogtprijs 2006 en de Marten Toonder-Geertjan Lubberhuizenprijs 2005. Hij publiceerde vervolgens Dweiloorlog, Verhalen over oude mensen en Ik wilde naar de rand van Beijing, en de novelle Vis. In 2012 verscheen  Het boek ONT,  dat onder andere werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.

Het compostcirculatieplan (februari 2016) is de geboorte van een tuinder, het logboek van een volkstuin en een roman over verlies, dood en leven. Het werd lovend ontvangen in de pers.

‘Valens schrijft het verhaal vloeiende op, met neologismen die zo van Koot of Campert hadden kunnen zijn.’ **** – NRC Handelsblad

‘Je moet je tuin bewerken en er dan schitterend over schrijven. Valens wonderlijk uitzinnige stijl. Hij trekt de meest tegenstrijdige registers open, je grinnikt regelmatig om zijn vondsten, terwijl dat aan de weemoedige sfeer niets afdoet.’ **** – de Volkskrant

‘Vrolijk stemmend gesnier en geschmier rondom leven en dood op het volkstuincomplex.’ – Trouw

‘Alleen met obsessieve romans als deze kun je de verrotting van de wereld zo dwingend en overtuigend aan de orde stellen.’ – De Groene Amsterdammer

‘Een vermakelijk tuinderslogboek, traag en contemplatief als Maarten ’t Harts door de VPRO geregistreerde omzwervingen in zijn moestuin.’ – Tzum


 
 
Atlascontact.nl maakt gebruik van cookies. Lees hier meer over cookies.