De Golf

Lieve Joris

‘"Moet ik dan teruggaan naar mijn hotel," vraag ik, "om tv te kijken? Is dat de afsluiting van een maand in Saoedi-Arabië?" Abdelaziz kijkt me verlegen aan. Dat zijn land van moderne vliegvelden, immense stranden en luxe hotels me zo weinig te bieden heeft. Maar een van de gidsen valt ineens tegen me uit: "Oké, jij bent nu één avond gefrustreerd, maar heb je wel eens nagedacht over ons? Ik ben vierentwintig jaar. And frustrated every day!"’

In 1984 – lang vóór de Eerste Golfoorlog – reist Lieve Joris vier maanden door Saoedi-Arabië, de Emiraten, Qatar, Bahrein en Koeweit, landen die door de olierijkdom uit hun slaap zijn gekust. Zij ontmoet bedoeïenen die hun tenten verruild hebben voor luxevilla’s, eenzame studentes die Emily Dickinson lezen, jongemannen die in Amerikaanse auto’s door de stad rijden maar niet weten waar naartoe. Twintig jaar later getuigt dit boek van een voorspellende kracht: de snelle ontwikkelingen in de Golf staan haaks om de traditionele familieverhoudingen, en meerdere Golf-Arabieren praten met bezorgdheid over het religieuze fanatisme dat aan de horizon gloort.

Lieve Joris’ debuut heeft niets van zijn charme verloren. Haar talent om mensen onbevangen en belangstellend tegemoet te treden, is in dit boek al duidelijk aanwezig.

 

€ 17,50 Paperback / softback Niet op voorraad
ISBN
9789045701073
Pagina's
160
Type
Paperback / softback
Afmeting
200 mm x 125 mm x 14 mm
Gepubliceerd
juni 2007
Taal
Nederlands
Uitgever
Atlas-Contact
Imprint
Atlas Contact
Genre
Reisverhalen


Leestips ontvangen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in