Atlas Contact Facebook Twitter

De grote boekenroof Anders Rydell

een zoektocht naar Europa's verdwenen bibliotheken

Het onbekende verhaal over de grootste boekenroof in de geschiedenis

€ 27,99 Beschikbaar Bestel dit boek 
  • Paperback
  • 416 blz.
  • ISBN 9789045031910
  • Vertaling: Robert Starke
  • april 2017


Op 10 mei 1933 staken nazi’s op de Opernplatz in Berlijn, onder toeziend oog van 40.000 toeschouwers, zo’n 25.000 boeken in de fik. Het was het startsein voor een reeks boekverbrandingen overal in Duitsland. Over die gebeurtenis is veel geschreven, maar onbekend is het veel sinisterder plan dat de nazi’s in heel Europa ten uitvoer brachten: het plunderen van bibliotheken en privébezit, met als doel de literatuur in te zetten als wapen in de vernietigingsmachinerie. Tegenstanders werden zo niet alleen van hun vrijheid beroofd maar ook van hun literatuur, hun verhalen, hun emotionele en intellectuele geschiedenis. In De grote boekenroof volgt Anders Rydell het spoor van de boekenplunderaars door Europa. Hij reist onder meer naar Den Haag en Amsterdam, struint door de bibliotheken van Berlijn en Parijs en gaat op zoek naar de mysterieus verdwenen Joodse bibliotheek in Rome. Zo vertelt Rydell het verhaal van een van de meest angstaanjagende nazi-ambities op het gebied van kunst, cultuur en onderwijs.

Recente boeken

 

Dit boek in de pers

Een fascinerende culturele geschiedenis over hoe Duitsland veranderde- van het land van Goethe en Schiller tot dat van Nürnberg, de Kristallnacht en de Holocaust. – Aftonbladet

Een boek dat op huiveringwekkende wijze de verwrongen macht van Hitler in herinnering brengt. – BBC (Engeland)

Een spannend, meeslepend boek. – Corriere della Sera  (Italië)

Rydell bewijst dat boeken veel meer zijn dan individuele eigendommen, het zijn dragers van herinneringen. – Washington Post (Verenigde Staten)

Dit grondig onderzochte boek zal zowel boekenliefhebbers als in de Tweede Wereldoorlog geïnteresseerde lezers lang bijblijven. – Kirkus, starred review (Verenigde Staten)

Voor liefhebbers van The Monuments Men en De haas met de amberkleurige ogen van Edmund de Waal. – Viking, uitgever in de VS

Het fascinerende en deels nooit eerder vertelde verhaal over de grootste boekenroof in de geschiedenis. – Dagens Nyheter (Zweden)

Een aangrijpend boek: uitstekend geschreven, persoonlijk en zeer informatief. – Svenska Dagbladet (Zweden)

Een fascinerende culturele geschiedenis over hoe Duitsland veranderde- van het land van Goethe en Schiller tot dat van Nürnberg, de Kristallnacht en de Holocaust. – Aftonbladet (Zweden)

Je kunt Rydell alleen maar prijzen om zijn kundige onderzoek, dat resulteert in een boek dat leest als een leerzame thriller. – Boras Tidning (Zweden)  

Dante had Vergilius als gids in de Inferno.  Rydell gidst de lezer door de verschillende kringen van de hel op aarde. – Norrbottens-Kuriren (Zweden)

Rydell vertelt óók het verhaal van de rijke Europees-joodse traditie die werd verwoest door de nazi’s. Uitzonderlijke geschiedschrijving, onderbouwd met rijk bronnenmateriaal. Een boek vol aangrijpende verhalen over mensen die verdwenen en wiens enige nalatenschap een boek is waarin hun naam staat opgeschreven. ***** – Berlingske (Denemarken)

Dit goed geschreven verhaal over de boekenroof door de nazi is even spannend als een literaire thriller. –  Litteratursiden (Denemarken)

 
 
Atlascontact.nl maakt gebruik van cookies. Lees hier meer over cookies.