De hoogvlaktes

Lieve Joris

Na drieënhalf uur lopen zagen we Mikalati liggen. Op de heuvelflank stonden honderden koeien met gewelfde hoorns; daartussen liepen mannen met hoeden en stokken heen en weer, keurend, prijzend. Uit het dal steeg een zacht gegons op, dat sterker werd naarmate we, laverend tussen de koeien, dichterbij kwamen. In de gekleurde vlek in de diepte tekenden zich strooien afdaken af. Daartussen krioelde het van pratende, lachende, gebarende marktgangers. Zodra ze ons in de gaten kregen, stootten ze elkaar aan en algauw draaide de menigte zich als één man onze kant op.

Bij Ulvira, een provinciestadje in Oost-Congo, rijst een bergwand op waarachter de hoogvlaktes liggen, een onherbergzame streek zonder wegen of elektriciteit. Het is een gebied zoals er in Afrika zoveel zijn: de hoofdstad is ver weg, een mengeling van militarisme, bijgeloof en profetieën regeert het dagelijks leven. De kolonel die er de scepter zwaait, wijst Lieve Joris een gids toe. Ze trekken van markt naar markt, logerend in hutten en scholen. Het landschap lijkt gedompeld in een Bijbelse rust, maar naarmate ze verder reizen, begint de macht van de kolonel te tanen en wordt de gids onzekerder. ’s Nachts bezweert de bevolking haar angst voor oorlog met opzwepende kerkdiensten.

Lieve Joris’ reis door Congo begon bijna twintig jaar eerder in het westen van het land, waar haar heeroom missionaris was. De tocht door de hoogvlaktes in het oosten voelt als een afscheid – de laatste hindernis die ze moet nemen. In dit oude landschap komen herinneringen aan het dorp van haar jeugd dat ze in een ver verleden ontvluchtte, met grote kracht naar boven.  

€ 15,00 Paperback / softback Niet op voorraad
ISBN
9789045701837
Pagina's
144
Type
Paperback / softback
Afmeting
202 mm x 141 mm x 15 mm
Gepubliceerd
september 2008
Taal
Nederlands
Uitgever
Atlas-Contact
Imprint
Atlas Contact
Genre
Reisverhalen


Leestips ontvangen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Gerelateerde boeken