De sensaties van smaak

Bob Holmes

de wetenschap achter hoe we proeven

Een reis langs onze smaakzintuigen die je beleving van eten voor altijd zal veranderen



Kun je beschrijven in hoeverre de smaak van heilbot verschilt van die van kabeljauw? Hoe brie verschilt van port salut? De meesten van ons slagen daar nauwelijks in. Het ontbreekt ons aan de juiste woorden om smaken te beschrijven. De smaakbijbel van Niki Segnit heeft ons op weg geholpen door uit te leggen wat voor smaken er zijn, welke smaken goed met elkaar combineren en waarom. Bob Holmes laat zien wat er aan de basis ligt van smaak. Hij behandelt de chemische, biologische en psychologische processen die plaatsvinden wanneer we eten en geeft antwoord op vragen als: Waarom smaakt taart zoeter op witte borden? Wat gebeurt er precies in je mond als je hete pepers eet? Hoeveel smaken zijn er eigenlijk? En welke invloed heeft taal op onze smaakbeleving? Holmes kijkt mee over de schouders van professionele chef-koks en industriële voedselproducenten, om te zien hoe zij op zoek gaan naar verrassende nieuwe smaakcombinaties, en laat ons kennismaken met de laatste innovaties op kookgebied. De sensaties van smaak zal iedereen die van lekker eten, voedingstrends en baanbrekende wetenschap houdt, mateloos fascineren.

€ 24,99 Paperback / softback Op voorraad
Lees hier het eerste hoofdstuk

Quotes

‘Mateloos fascinerend. Een fantastisch boek.’ – Bill Bryson

‘Fascinerend!’ – Wall Street Journal 

‘Een boek waarvan het water je in de mond loopt. Holmes verandert de keuken in een laboratorium en onderzoekt daar onze smaaksensaties. Hij beschrijft fantastische experimenten en wonderlijke technologieën, en maakt zo voedingswetenschap leuk en toegankelijk.’ – Publishers Weekly (starred review)

‘Een vermakelijke en prettig leesbaar boek over de wetenschap van smaakreceptie. De lezer leert dat eetvoorkeuren – en die hebben we allemaal – gevormd worden door ons DNA, onze lichamelijke eigenschappen en onze achtergrond.  Wat we proeven wordt gevormd door een combinatie van sensaties: smaak maar ook geur, gevoel, textuur, uiterlijk en onze herinneringen. Echte ‘foodies’ zullen genieten van de rijke anekdotes en wetenschap in dit boek.’ – Booklist

‘Een fascinerend boek!’ – Janny van der Heijden in WNL op Zondag

‘Het gevaar bij populaire wetenschapsboeken is soms dat ze als een taai verslag lezen. Maar daar is bij dit boek geen sprake van. Holmes brengt op vlotte wijze zijn verhaal over en geeft je verrassende inzichten in een fenomeen dat we dagelijks voor lief nemen. Dat smaakt naar meer!’ **** – Kijk Magazine

‘Bob Holmes laat zien welke chemische, biologische en psychologische processen aan de basis liggen van onze smaak. Zo ontdek je als lezer wat onze waardering voor een goeie maaltijd of een bijzonder glas wijn kan beïnvloeden.’ – 360 Magazine, ‘Getipt door Athenaeum Boekhandel Amsterdam’

  • De sensaties van smaak - Bob Holmes
  • afbeelding 2
ISBN
9789045027203
Pagina's
320
Afmeting
210 mm x 135 mm x 28 mm
Gepubliceerd
26-05-2017
Taal
Nederlands
Uitgever
Atlas-Contact
Imprint
Atlas Contact


Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Gerelateerde boeken