De sensaties van smaak

Bob Holmes

de wetenschap achter hoe we proeven

Een reis langs onze smaakzintuigen die je beleving van eten voor altijd zal veranderen

Kun je beschrijven in hoeverre de smaak van heilbot verschilt van die van kabeljauw? Hoe brie verschilt van port salut? De meesten van ons slagen daar nauwelijks in. Het ontbreekt ons aan de juiste woorden om smaken te beschrijven. De smaakbijbel van Niki Segnit heeft ons op weg geholpen door uit te leggen wat voor smaken er zijn, welke smaken goed met elkaar combineren en waarom. Bob Holmes laat zien wat er aan de basis ligt van smaak. Hij behandelt de chemische, biologische en psychologische processen die plaatsvinden wanneer we eten en geeft antwoord op vragen als: Waarom smaakt taart zoeter op witte borden? Wat gebeurt er precies in je mond als je hete pepers eet? Hoeveel smaken zijn er eigenlijk? En welke invloed heeft taal op onze smaakbeleving? Holmes kijkt mee over de schouders van professionele chef-koks en industriële voedselproducenten, om te zien hoe zij op zoek gaan naar verrassende nieuwe smaakcombinaties, en laat ons kennismaken met de laatste innovaties op kookgebied. De sensaties van smaak zal iedereen die van lekker eten, voedingstrends en baanbrekende wetenschap houdt, mateloos fascineren.

€ 24,99 Paperback / softback Op voorraad

‘Wetenschapsjournalist Bob Holmes schreef een geweldig boek over smaak. Hij pelt wat we proeven af tot organische verbindingen en haalde fantastische weetjes op bij experts uit de smaakindustrie.’ ***** – NRC 

‘In De sensaties van smaak laat wetenschapsjournalist Holmes zien dat er andere werkelijkheid bestaat. Dat is de wereld van smaakmakers.’ *****  - NRC  

‘Onze taal is niet toereikend om een smaakbeleving in detail te omschrijven. Maar in dit mateloos fascinerende boek doet Bob Holmes een geslaagde poging.  Met fantastische experimenten, rijke anekdotes en uitleg over de nieuwste technologieën in de voedingswetenschap is dit een prettig leesbaar boek.’ – Jamie Magazine 

‘Mateloos fascinerend. Een fantastisch boek.’ – Bill Bryson

‘Een fascinerend boek!’ – Janny van der Heijden in WNL op Zondag

‘Dit boek brengt je dicht bij de wonderlijke wetenschap van smaak.’ – New Scientist

‘Het gevaar bij populaire wetenschapsboeken is soms dat ze als een taai verslag lezen. Maar daar is bij dit boek geen sprake van. Holmes brengt op vlotte wijze zijn verhaal over en geeft je verrassende inzichten in een fenomeen dat we dagelijks voor lief nemen. Dat smaakt naar meer!’ **** – Kijk Magazine

‘3 redenen om dit boek te lezen: 1. De verrassende inzichten gaan over veel meer dan smaak. 2. De tips leren je meer stil te staan bij wat je proeft. Je krijgt zin om met smaakcombinaties te experimenteren. 3. Je ontdekt hoe belangrijk geur is.’ – Psychologie Magazine

‘Holmes vertelt in een aanstekelijk enthousiaste stijl, haalt het ene na het andere interessante onderzoek aan en interviewt mensen met de meest uiteenlopende verhalen. (…) Een absolute aanrader voor wie zich verder wil verdiepen in smaak en alles wat daarmee samenhangt.’ – Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek

‘Absoluut een aanrader voor iedereen die meer wil begrijpen van smaak en smaakbeleving.’ – Fit met voeding

‘Bob Holmes laat zien welke chemische, biologische en psychologische processen aan de basis liggen van onze smaak. Zo ontdek je als lezer wat onze waardering voor een goeie maaltijd of een bijzonder glas wijn kan beïnvloeden.’ – 360 Magazine, ‘Getipt door Athenaeum Boekhandel Amsterdam’

‘Door mijn passie voor voeding en smaak was ik direct geboeid toen ik het boek begon te lezen. De sensaties van smaak is geschreven voor iedereen di van smaak geniet - voor bijna iedereen dus.’ – Dekeukenvanmartine.nl

‘Een echte must voor de smaakbewuste lezer.’ – koffieTcacao Magazine

‘Verrassende inzichten over een fenomeen dat we dagelijks voor lief nemen.’ – Ongewoonlekker.com

‘Fascinerend!’ – Wall Street Journal 

‘Een boek waarvan het water je in de mond loopt. Holmes verandert de keuken in een laboratorium en onderzoekt daar onze smaaksensaties. Hij beschrijft fantastische experimenten en wonderlijke technologieën, en maakt zo voedingswetenschap leuk en toegankelijk.’ – Publishers Weekly (starred review)

‘Een vermakelijke en prettig leesbaar boek over de wetenschap van smaakreceptie. De lezer leert dat eetvoorkeuren – en die hebben we allemaal – gevormd worden door ons DNA, onze lichamelijke eigenschappen en onze achtergrond.  Wat we proeven wordt gevormd door een combinatie van sensaties: smaak maar ook geur, gevoel, textuur, uiterlijk en onze herinneringen. Echte ‘foodies’ zullen genieten van de rijke anekdotes en wetenschap in dit boek.’ – Booklist

‘Dit boek levert niet alleen perfecte anekdotes voor feestjes of op kantoor maar helpt ook echt je kennis rond dit onderwerp te vergroten. Holmes zien welke chemische, biologische en psychologische processen plaatsvinden als we eten. Dat smaak en herinnering bijvoorbeeld samen gaan. Dat is evolutionair van belang om het juiste voedsel te kunnen blijven kiezen en het verkeerde te vermijden. Dit boek is geschikt voor iedereen die graag wil weten hoe onze zintuigen samenwerken en hoe we smaak beleven. Het verbreedt je horizon op het gebied van smaak.’ – Demandieetenkan.nl

  • De sensaties van smaak - Bob Holmes
  • afbeelding 2
ISBN
9789045027203
Pagina's
320
Type
Paperback / softback
Vertaler
Ralph van der Aa
Afmeting
210 mm x 135 mm x 28 mm
Gepubliceerd
mei 2017
Taal
Nederlands
Uitgever
Atlas-Contact
Imprint
Atlas Contact


Leestips ontvangen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Gerelateerde boeken