De westermoskee en de geschiedenis van de Nederlandse godsdienstvrijheid

Kemal Rijken

Nederland kent een lange traditie van tolerantie tegenover godsdiensten zo denken we graag. Maar bij de komst van een moskee wordt tegenwoordig algauw `stop de bouw! geroepen door omwonenden en politici.

Kemal Rijken onderzocht de geschiedenis van de Westermoskee in de Amsterdamse wijk De Baarsjes. Een verhaal vol ruzies en intriges, maar ook van succes en daadkracht, een drama én een melodrama dat bijna afloopt: eind 2014, wanneer de moskee opengaat. In De Westermoskee plaatst Rijken deze wederwaardigheden in de context van de geschiedenis van de Nederlandse godsdienstvrijheid. Het maakt van De Westermoskee een even spannend als belangrijk boek over de betekenis van godsdienstvrijheid in de praktijk.

De Westermoskee maakt deel uit van het multimediale project Moskee in de Stad.

€ 24,99 Paperback / softback Niet op voorraad
ISBN
9789045027951
Pagina's
320
Type
Paperback / softback
Afmeting
211 mm x 134 mm x 31 mm
Gepubliceerd
november 2014
Taal
Nederlands
Uitgever
Atlas-Contact
Imprint
Atlas Contact
Genre
Geschiedenis algemeen


Leestips ontvangen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Dit boek in de pers

De Westermoskee is een onderwerp waar iedereen een mening over heeft, maar niet altijd veel kennis. Kemal Rijken is in staat hier een veelomvattend, onbevooroordeeld en leesbaar standaardwerk van te maken. – Eddy Terstall 

‘[…] En wie denkt dat verhalen over bestemmingsplannen, bezwaarschriften en ambtelijke procedures saaie kost zijn, heeft het mis: ‘De Westermoskee’ gaat over verdwenen miljoenen en notulen, spionerende taxichauffeurs en dreigend kijkende sportschooleigenaren.’ […] ‘Met ‘De Westermoskee en de geschiedenis van de Nederlandse godsdienstvrijheid’ heeft u twee prima boeken voor de prijs van één: een spannende politieke thriller annex soap met een nog open einde én een degelijk stuk vaderlandse godsdienstgeschiedenis. Waarin heel wat minder bekende feiten boven tafel komen, bijvoorbeeld over de manier waarop de Oranjes in de loop der eeuwen daar richting aan hebben willen geven. Ook sterk is dat Rijken duidelijk maakt dat religie geen bijzaak is: de Nederlandse geschiedenis is ervan doordrenkt, ook in onze officieel zo seculiere tijd. En dat alles in leesbare, opvallend levendige taal. Want manneman, wat kan die Rijken schrijven.’ – Marijke Laurense in Trouw