Dichterbij

Wieteke van Zeil

kunst in details

Als je iets langer bij een kunstwerk blijft staan, vallen er rare, opmerkelijke, onbegrijpelijke, knappe en onverwachte details op. Details waardoor je het hele kunstwerk ineens begrijpt of waardoor je de wereld om je heen scherper gaat zien. Wieteke van Zeil wijst ons in haar inmiddels beroemde rubriek in de Volkskrant op de rijke details in kunstwerken die eerder aan onze aandacht zijn ontsnapt: van de zachte neus van en koe, een verveeld engeltje en het borsthaar van een schilder tot een veelvoud aan wetenschappelijke instrumenten, vreemde ingewanden en de huid van een vrouw in de vlammen van het vagevuur.

Elk detail opent een deur naar een wereld vol betekenis, symboliek en persoonlijke associaties, waardoor een kunstwerk niet alleen meer gaat leven, maar ook je blik op de wereld kan veranderen.

€ 29,99 Hardback Niet op voorraad
ISBN
9789045029924
Pagina's
256
Type
Hardback
Afmeting
235 mm x 173 mm x 25 mm
Verwacht
juni 2018
Taal
Nederlands
Uitgever
Atlas-Contact
Imprint
Atlas Contact
Genre
Literaire non-fictie algemeen


Leestips ontvangen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Gerelateerde boeken

Dit boek in de pers

Over de kleinste en bijzonderste details in kunstwerken, details waar ik zonder haar achteloos aan voorbij zou lopen, weet Wieteke van Zeil prachtig te vertellen. Zelfs het verhaal achter de geschilderde lever van een geitenbokje ontroert. Wat zou ik veel missen zonder haar blik. β€“ Sheila Sitalsing

Wieteke van Zeil schrijft proevend, genietend. Ze legt verbindingen tussen kunst, actualiteit, literatuur, de bijbel, mode of films. Lichtvoetig switcht ze tussen literair proza, genoeglijke onderonsjes, straattaal of wetenschappelijk jargon. Dat valt nu, in boekvorm, meer op dan in de krant. Maar het is een verademing om zo vanuit een breder perspectief kunst te kunnen beschouwen. β€“ Museumtijdschrift