Daniel Dennett bij School of Life in Amsterdam

Wat is bewustzijn? Bestaat de vrije wil? Hebben we een ziel? Daniel C. Dennett houdt zich bezig met de grotere vragen van het bestaan en bestudeert het gebied waar filosofie, wetenschap en bewustzijn samenkomen. Dennett is een van de meest gezaghebbende nog levende filosofen en zondag 12 november houdt hij een lezing voor School of Life in Tuschinski. Hier zal hij zijn blik richten op de rol van bewustzijn in de tijd van robots, kunstmatige intelligentie en genetische algoritmes.

Dennett veroverde zijn plek in de geschiedenis met zijn monumentale boek ‘Het bewustzijn verklaard’. Nu, 26 jaar later komt hij met een nieuw meesterwerk: ‘Van bacterie naar Bach en terug’. Hierin onderzoekt hij de evolutie van de menselijke geest, het bewustzijn en de cultuur. Ook kijkt hij vooruit naar de verdere ontwikkeling van ons bewustzijn in een wereld waarin we dingen creëren die ons eigen denken te boven gaan. Het boek ‘Van bacterie naar Bach en terug’ (t.w.v. €34,99) zit bij de ticketprijs inbegrepen.

Tijdens zijn optreden zal Dennett verder uitweiden over bewustzijn in het tijdperk van post-intelligent design. Volgens Dennett is bewustzijn niet mysterieuzer dan andere natuurlijke fenomenen zoals zwaartekracht; hoe ongrijpbaar de ‘ziel’ of het ‘bewustzijn’ ook is, er liggen wel exacte, controleerbare zaken aan ten grondslag. Met zijn gave om complexe materie duidelijk over te brengen, leert hij je de creativiteit van onze geest beter te begrijpen. Welke aanpassingen in ons denken en doen zijn noodzakelijk om te floreren in de wereld die komen gaat?

De spreker

Daniel Dennett
Dennett heeft filosofie gestudeerd aan Harvard en promoveerde in Oxford onder begeleiding van de taalfilosoof Gilbert Ryle. Tegenwoordig geeft Dennett les aan de Tuftsuniversiteit en menig gastcolleges aan onder andere de universiteit van Harvard, Oxford, de École Normale Supérieure in Parijs en London School of Economics. Hij heeft naast boeken ook meer dan 400 artikelen geschreven over ons bewustzijn. Dennett is mede oprichter van de Curricular Software Studio aan de Tuftsuniversiteit, heeft geholpen bij het ontwerp van tentoonstellingen over computers in onder andere het Museum of Science in Boston en the Computer Museum in Boston.

Praktische informatie

Voertaal: Engels
Locatie: Tuschinski, Reguliersbreestraat 26-34, Amsterdam
Deuren open: 19:00
Aanvang programma: 19:30
Einde programma: 21:00

Meer nieuws

 • André Aleman bij Boomker Boeken

  20 januari 2018

  Donderdag 1 februari spreekt André Aleman, bekend van de bestseller "Het seniorenbrein ", bij boekhandel Boomker over zijn nieuwe boek: "Je brein de baas.Over de rol van bewust denken". ...

  Lees het hele bericht
 • Suzanne Weusten over mentale uitglijders bij Boekhandel Van Someren & Ten Bosch

  20 januari 2018

  Hoe kan het gebeuren dat je vergeet je kind bij de crèche af te zetten? Waarom kun je zo vaak niet op een naam komen? Hoe kan een groep verstandige mensen een organisatie aan de rand van de afgrond b...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda