Fotografiekritiek en de receptiegeschiedenis van Ed van der Elsken

 

Het Stedelijk Museum Amsterdam organiseert in samenwerking met de auteurs van Tussen kunst en document. Fotografiekritiek in Nederland 1980 – 2015 en in samenhang met de tentoonstelling Ed van der Elsken – De verliefde camera (4 feb – 21 mei 2017) een middag met lezingen en discussie over de ontwikkeling van de fotografiekritiek in Nederland sinds de jaren ’80 en de receptie van Ed van der Elsken.


Gastsprekers:

– auteur Frits Gierstberg (curator Nederlands Fotomuseum, Rotterdam)
– curator en auteur Anne Ruygt (Tate research fellow, Londen)
– conservator fotografie Hripsimé Visser (Stedelijk Museum Amsterdam)
– schrijver en programmamaker Roel Bentz van den Berg
– schrijver en criticus Taco Hidde Bakker (o.a. Extra en Conversations on Photography)

De receptiegeschiedenis, waaronder het onderzoek naar tentoonstellingsrecensies, vertelt ons veel over de ontwikkeling van een kunstdiscipline. Hoewel het Stedelijk Museum fotograaf Ed van der Elsken al volgt sinds de jaren ’50 en inmiddels zijn derde grote overzichtstentoonstelling organiseert, is het pas sinds de jaren ’80 en ’90 dat zijn werk met enige zwaarte in de kunstkritiek behandeld wordt. Hoe hebben critici naar zijn werk gekeken en hoe is hun visie erop in de loop der tijd veranderd?

Tijdens deze middag lichten auteurs van Tussen kunst en document. Fotografiekritiek in Nederland 1980 – 2015 Frits Gierstberg en Anne Ruygt hun conclusies toe van hun onderzoek naar de ontwikkeling van de Nederlandse fotografiekritiek sinds 1980. Conservator Hripsimé Visser zoomt in op de receptiegeschiedenis van Ed van der Elsken. Schrijver Roel Bentz van den Berg zal een voordracht houden van zijn bespreking uit 1995 van Van der Elskens liefdesfoto’s, zoals opgenomen in Tussen kunst en document, een bloemlezing van de mooiste fotografiekritieken van de afgelopen vijfendertig jaar, met bijdragen van onder anderen Hans Aarsman, Hans den Hartog Jager en Mariëtte Haveman over bekende fotografen als Robert Frank, Nan Goldin en Allan Sekula en over onderwerpen als World Press Photo, de plek van amateurfotografie en de fotograaf als luie schilder. Met criticus Taco Hidde Bakker gaan de auteurs in gesprek over actuele ontwikkelingen in de fotografiekritiek, met als uitgangspunt de vraag: welke perspectieven zijn denkbaar voor een hedendaags begrip van het werk van Van der Elsken?

 

 

Meer nieuws

 • Tweede paasdag: Diet Groothuis geeft lezingen in Openluchtmuseum Arnhem

  22 maart 2018

  Op 2e paasdag, zondag 2 april, geeft Diet Groothuis drie korte lezingen over de grote voorjaarsschoonmaak in het Openluchtmuseum in Arnhem tijdens het Lente-evenement. Diet Groothuis is dichter, li...

  Lees het hele bericht
 • Broese Boekverkopers te Utrecht ontvangt Yaël Vinckx

  22 maart 2018

  Op zaterdag 21 april verzorgt Yaël Vinckx een optreden in Broese Boekverkopers naar aanleiding van haar recent verschenen boek Volgens Willem. Yaël Vinckx is schrijver, journalist en presentator...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda