Michel Krielaars spreekt over Russische componisten in Koepelkerk in Arnhem

Zaterdag 28 oktober brengt het Nijmeegs Strijkersgilde werken ten gehore van componisten afkomstig uit Sint Petersburg uit de periode eind negentiende en begin twintigste eeuw. Auteur en Ruslandkenner Michel Krielaars houdt aansluitend een lezing op het thema. Het programma vindt plaats in de Arnhemse Koepelkerk. Kaarten (€15,00, kinderen t/m 12 jaar gratis); zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Hijman Ongerijmd,  hermien@hijmanongerijmd.nl.

Het Nijmeegs Strijkersgilde zal de volgende werken ten gehore brengen:
Glazounov – Saxofoon concert
Sjostakovitsj – Twee stukken voor strijkoctet, opus 11
Arensky – ‘Variaties op een thema van Tsjaikovski’ van Arensky
Borodin – Nocturne uit het Tweede strijkkwartet Tsjaikovsky’s Children’s Album (opus 39), bewerking door Fré Keus van enkele delen
Dirigent Michael Rein
Solist Tom Sanderman, saxofoon

Michel Krielaars schetst aansluitend een tijdsbeeld van de periode waarin de componisten die we deze avond gaan beluisteren leefden. De Russische Revolutie (dit jaar 100 jaar geleden) was een van de meest ingrijpende gebeurtenissen van de twintigste eeuw. Veel kunstenaars en intellectuelen omarmden de revolutie. Ze waren enthousiast en vol hoop. Het maakte hen blind voor de wreedheden die werden begaan. Pas toen ze merkten dat de werkelijkheid van het communisme in het geheel niet strookte met hun eigen idealen, raakten ze ontgoocheld en moesten ze zien te overleven of vluchten uit hun geliefde moederland.

 

Michel Krielaars is chef Boeken van NRC Handelsblad en was daarvoor jarenlang correspondent in Rusland. Hij schreef romans en verhalen en won met zijn nonfictiedebuut Het brilletje van Tsjechov. Reizen door Rusland de Bob den Uyl Prijs 2015. Zijn laatste boek Alles voor het moederland beschrijft de periode na de Russische revolutie aan de hand van de levens van de Russische-Joodse schrijvers Isaak Babel en Vasili Grossman.
Alles voor het Moederland ars is genomineerd voor de Libris Geschiedenis prijs 2017. De winnaar wordt zondag 29 oktober bekendgemaakt.

Meer informatie op www.hijmanongerijmd.nl.

Meer nieuws

 • Neem een loopje met Arita Baaijens in Rotterdam

  18 juni 2018

  Op zondag 1 juli om 14:00 geeft niemand minder dan Arita Baaijens een rondleiding door de solotentoonstelling Solid, Liquid, Vapour van Esther Kokmeijer bij TENT Rotterdam. Arita is bioloog, schrijver...

  Lees het hele bericht
 • Hella en Freek de Jonge op bezoek bij Waanders in de Broeren

  18 juni 2018

  Op 14 juli is Hella de Jonge, samen met haar man Freek, te gast bij Waanders in de Broeren te Zwolle. Daar zullen zij in gesprek gaan over Hella’s boek Hartschade, dat afgelopen april verscheen. ...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda