Michel Krielaars spreekt over Russische componisten in Koepelkerk in Arnhem

Zaterdag 28 oktober brengt het Nijmeegs Strijkersgilde werken ten gehore van componisten afkomstig uit Sint Petersburg uit de periode eind negentiende en begin twintigste eeuw. Auteur en Ruslandkenner Michel Krielaars houdt aansluitend een lezing op het thema. Het programma vindt plaats in de Arnhemse Koepelkerk. Kaarten (€15,00, kinderen t/m 12 jaar gratis); zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Hijman Ongerijmd,  hermien@hijmanongerijmd.nl.

Het Nijmeegs Strijkersgilde zal de volgende werken ten gehore brengen:
Glazounov – Saxofoon concert
Sjostakovitsj – Twee stukken voor strijkoctet, opus 11
Arensky – ‘Variaties op een thema van Tsjaikovski’ van Arensky
Borodin – Nocturne uit het Tweede strijkkwartet Tsjaikovsky’s Children’s Album (opus 39), bewerking door Fré Keus van enkele delen
Dirigent Michael Rein
Solist Tom Sanderman, saxofoon

Michel Krielaars schetst aansluitend een tijdsbeeld van de periode waarin de componisten die we deze avond gaan beluisteren leefden. De Russische Revolutie (dit jaar 100 jaar geleden) was een van de meest ingrijpende gebeurtenissen van de twintigste eeuw. Veel kunstenaars en intellectuelen omarmden de revolutie. Ze waren enthousiast en vol hoop. Het maakte hen blind voor de wreedheden die werden begaan. Pas toen ze merkten dat de werkelijkheid van het communisme in het geheel niet strookte met hun eigen idealen, raakten ze ontgoocheld en moesten ze zien te overleven of vluchten uit hun geliefde moederland.

 

Michel Krielaars is chef Boeken van NRC Handelsblad en was daarvoor jarenlang correspondent in Rusland. Hij schreef romans en verhalen en won met zijn nonfictiedebuut Het brilletje van Tsjechov. Reizen door Rusland de Bob den Uyl Prijs 2015. Zijn laatste boek Alles voor het moederland beschrijft de periode na de Russische revolutie aan de hand van de levens van de Russische-Joodse schrijvers Isaak Babel en Vasili Grossman.
Alles voor het Moederland ars is genomineerd voor de Libris Geschiedenis prijs 2017. De winnaar wordt zondag 29 oktober bekendgemaakt.

Meer informatie op www.hijmanongerijmd.nl.

Meer nieuws

 • Levy, Bervoets en Deckwitz bij Geen Daden Maar Woorden Festival

  21 september 2017

  Het Geen Daden Maar Woorden Festival vindt plaats op 14 oktober 2017 en wordt een ontdekkingstocht langs literatuur, muziek en spoken word. Tijdens het festival staat jong talent in de spotlights. Ell...

  Lees het hele bericht
 • P.F. Thomése als verteller bij barokensemble PRJCT (Amsterdam)

  20 september 2017

  PRJCT Amsterdam is een nieuw barokensemble rondom countertenor Maarten Engeltjes. Het ensemble is een combinatie van een vaste kern van uitmuntende, recent afgestudeerde Nederlandse barokmusici en voo...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda