Mischa Cohen in gesprek met Dick Woudenberg en Edwoud Kieft tijdens de Nacht van de Dictatuur

Tijdens de Nacht van de Dictatuur in De Balie op zaterdag 9 september gaat Mischa Cohen in gesprek met Dick Woudenberg en Ewoud Kieft over De Nazi-leerling en Het Verboden Boek.

Mischa Cohen, journalist voor Vrij Nederland en schrijver van o.a De Nazileerling spreekt met Dick Woudenberg, zoon van NSB-topman Hendrik Jan Woudenberg en hoofdpersoon in het boek De Nazi-leerling over zijn leven. Vanaf zijn vroege jeugd kreeg Dick Woudenberg een eersteklas nazi-leerschool: hij zat bij de Nationale Jeugdstorm, was leerling van de Reichsschule en trok ten slotte als zestienjarige soldaat naar het front als lid van het beruchte SS-regiment Totenkopf.

Na de Duitse capitulatie belandde hij in een heropvoedingskamp en moest hij in het reine proberen te komen met zijn besmette verleden en dat van zijn familie. Hoe is het om in zo’n milieu op te groeien? Hoe verloopt het proces van vaak openlijke, soms sluipende indoctrinatie? Hoe ontwikkelde de jonge Dick zich tot een overtuigde nazi die bereid was te doden en gedood te worden?

Ewoud Kieft schuift ook aan. Hij is schrijver van Het Verboden boek, dat over Mein Kampf gaat. Over deze bijbel van het nationaalsocialisme heeft iedereen een mening, maar vrijwel niemand heeft het gelezen. Sinds dit boek in begin vorig jaar in Duitsland opnieuw verscheen, na zeventig jaar verboden te zijn geweest, is het debat erover weer in volle gang, ook in Nederland. Is het een goed idee om het opnieuw uit te geven, of is het gevaarlijk om Hitlers denkbeelden te verspreiden? En is Mein Kampf überhaupt de moeite van het lezen waard of is het niets meer dan het haatdragend geraaskal van een psychopaat?

Door onverwachte gebeurtenissen besloot schrijver en historicus Ewoud Kieft Mein Kampf minutieus door te spitten, telkens met de vraag in het achterhoofd: waarom hebben miljoenen Europeanen zich hierdoor aangetrokken gevoeld?

In de Nacht van de Dictatuur onderzoekt De Balie hoe dictaturen werken, hoe je met dictators om moet gaan en hoe een democratisch land de transitie kan maken naar een dictatuur. Wat is de aantrekkingskracht van de sterke leider? Op wat voor manier reikt de invloed van een autoritair of dictatoriaal regime over landsgrenzen? Moeten we onderhandelen met dictators? Vragen die al eeuwen spelen, maar in 2017 niets aan relevantie hebben verloren.

Zaterdag 9 september v.a. 20:00 uur

Zie hier voor meer informatie. 

 

Meer nieuws

 • Floor Milikowski treedt op tijdens Cargo in Context

  21 juni 2018

  Donderdag 28 juni 19.30 uur Wie Verdient de Stad? Een lezing van planoloog, geograaf en onderzoeksjournalist Floor Milikowski, auteur van het recent verschenen boek Van Wie is de Stad? (2018, uitg. At...

  Lees het hele bericht
 • Sunday Seminar in het Stedelijk met Floor Milikowski

  21 juni 2018

  Op 24 juni is er in het Stedelijk Museum een Sunday Seminar waar Floor Milikowski een van de gastsprekers is. Het seminar werpt een kritische blik op de ontwikkeling van de openbare ruimte van Amsterd...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda