Atlas Contact Facebook Twitter

Verantwoording 'De proefkolonie'

9789045800615

Vanaf oktober 1818 trokken 52 gezinnen uit heel Nederland naar Frederiksoord, een nederzetting gesticht door de ‘Maatschappij van Weldadigheid’ die verarmde en verpauperde landgenoten een kans wilde geven op een beter leven. In een nog woest en maakbaar Drenthe zouden zij leren met (land)arbeid de eigen kost te verdienen, en zo ‘opgevoed’ worden tot betere mensen.

Wil Schackmann vertelt over het ontstaan van de Maatschappij, over de landelijke inzamelingsactie – de eerste in zijn soort -, en vooral over het leven van de proefkolonisten en de initiatiefnemers van het net geopende dorp Frederiksoord. Hij toont hun hoop, verlangens en tegenslagen. De proefkolonie is gebaseerd op jarenlang onderzoek in de archieven van de Maatschappij, maar leest als een roman.

Wil Schackmann geeft een inkijkje in de nabije vaderlandse geschiedenis, en verhaalt over een ambitieus project op het gebied van armoedebestrijding dat nog steeds zeer actueel kan worden genoemd.

Zie ook deproefkolonie.nl.

 

Verantwoording

Hieronder de verantwoording van de voor het boek De proefkolonie gebruikte archiefstukken en andere bronnen. Vooral gericht op mensen die verder onder zoek willen doen, hetzij naar de kolonie hetzij naar familie.

Per hoofdstuk is er een pdf-file, maar aanbevolen wordt eerst de inleiding door te nemen. Als iemand iets mist, dan hoor ik het graag en zal ik het aanvullen. -Wil Schackmann

 

Inleiding op de verantwoording en literatuur

Verantwoording hoofdstuk 1

Verantwoording hoofdstuk 2

Verantwoording hoofdstuk 3

Verantwoording hoofdstuk 4

Verantwoording hoofdstuk 5

Verantwoording hoofdstuk 6

Verantwoording hoofdstuk 7

Verantwoording hoofdstuk 8

Verantwoording hoofdstuk 9

Verantwoording hoofdstuk 10


 
 
Atlascontact.nl maakt gebruik van cookies. Lees hier meer over cookies.