Atlas Contact Facebook Twitter

Dimitri Verhulst presenteert nieuwe VPRO-reisserie Made in Europe

Verhulst-MadeinEurope

Vanaf 12 februari is wekelijks de nieuwe VPRO-reisserie Made in Europe te zien op de publieke omroep. De documentaireserie, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Pieter Steinz , wordt gepresenteerd door Dimitri Verhulst. Het programma wordt gedurende acht weken wekelijks uitgezonden op zondag om 20.15 uur op NPO2.

Aan de hand van de meest uiteenlopende culturele iconen, van Beethoven tot Pussy Riot, van James Joyce tot de minirok, en van Dracula tot Lego, ontrafelt schrijver Dimitri Verhulst de Europese identiteit in de nieuwe achtdelige VPRO-reisserie Made in Europe.

In een tijd waarin Europa onder vuur ligt, en veel van zijn inwoners vraagtekens plaatsen bij zijn betekenis, gaat Dimitri Verhulst op zoek naar het culturele DNA van ons werelddeel. Verhulst blijft weg van bureaucratie en financiële crises, maar reist kriskras door het Europa dat leeft in de boeken die we lezen, de films die we zien en de muziek waarnaar we luisteren. Kunst laat zien wat Europeanen gemeen hebben.

In de eerste aflevering Rebellie onderzoekt Dimitri Verhulst het verband tussen Socrates, Pippi Langkous, punk en Jacques Brel. Hij reist onder meer naar Athene, de bakermat van de Europese cultuur waar Socrates de autoriteiten bleef bekritiseren. Hij laat zien hoe Jacques Brel het kleinburgerlijke milieu waarin hij opgroeide ontworstelde en niet alleen uitgroeide tot een van de grootste chansonniers, maar later ook een voorbeeld werd voor menig punker. Hij praat met leden van de Russische band Pussy Riot die revolteren tegen het bewind van Poetin anno nu en portretteert Zweedse vrouwen en mannen die in Pippi Langkous een leven lang een opstandig rolmodel zien. De geest van Socrates waart nog altijd rond.

Zie de website van VPRO Made in Europe voor meer informatie.

 


 
 
Atlascontact.nl maakt gebruik van cookies. Lees hier meer over cookies.