Atlas Contact Facebook Twitter

'Fansi's stilte' en 'Het hout' genomineerd voor De Inktaap 2017

DeInktaapthumb2015

Fansi’s stilte van Tessa Leuwsha en Het hout van Jeroen Brouwers zijn genomineerd voor De Inktaap 2017.

De genomineerde titels voor De Inktaap 2017 zijn de winnaars van de ECI Literatuurprijs 2015, de Fintro Literatuurprijs 2016, de Libris Literatuur Prijs 2016 en de Caribische nominatie. Jeroen Brouwers won eind 2015 de ECI Literatuurprijs voor Het hout. Voor haar in 2015 verschenen roman Fansi’s stilte ontving Leuwsha de Caribische nominatie. De andere genomineerden zijn Jij zegt het van Connie Palmen en Malva van Hagar Peters. Uit deze vier boeken kiezen jongeren vervolgens hun winnaar. De Inktaap is de opvolger van de Jonge Gouden Uil.

Over Fansi’s stilte:

Tessa Leuwsha verhuisde in 1996 van Nederland naar Suriname, aangetrokken door de liefde en het avontuur van een land in opbouw. Zo’n vijfentwintig jaar eerder deed haar Surinaamse oma Fansi het omgekeerde. Wie was die vreemde tropenvrouw die opeens bij haar vernederlandste kinderen en kleinkinderen op de stoep stond? Tessa herinnert zich een strenge, zwijgzame vrouw die weigerde aardappels te eten. Waarom zweeg Fansi in alle talen over haar achtergrond? Waarom spreken haar kinderen elkaar eigenlijk nog maar nauwelijks?

In Fansi’s stilte gaat Tessa Leuwsha op zoek naar het verhaal van haar grootmoeder en haar ooms en tantes, in Paramaribo, Nickerie, Eindhoven en de Achterhoek. Al lezend en luisterend beleeft zij de geschiedenis van Suriname en haalt zij Fansi, kind van een Engelse zendelingsdochter en een zwarte man, dichterbij.

Over Het hout:

In een door kloosterlingen geleid jongenspensionaat vindt in de jaren vijftig van de vorige eeuw seksueel misbruik, sadisme en vernedering plaats. Broeder Bonaventura is er getuige van en zwijgt zoals iedereen. Maakt dit hem medeplichtig? Het hout geeft een indringend beeld van de misdaden en de hypocrisie in de roomse kerk, die heden nog de verontwaardiging en frustratie oproepen van wie er het slachtoffer van zijn geweest.


 
 
Atlascontact.nl maakt gebruik van cookies. Lees hier meer over cookies.