Atlas Contact Facebook Twitter

Frits Abrahams in NRC over 'Mijn haat krijgen jullie niet'

Leiris Mijn haat

Nee, ik zal jullie mijn haat niet cadeau doen. We zijn met z’n tweeën, mijn zoon en ik, maar we zijn sterker dan alle legers in de wereld. Ik ga geen tijd meer aan jullie verspillen.

Het boekje Mijn haat krijgen jullie niet van de Franse journalist Antoine Leiris, die zijn vrouw verloor bij de aanslagen in de Bataclan op 13 november in Parijs, heeft al een grote indruk achtergelaten onder vele recensenten en lezers. En zo ook bij columnist Frits Abrahams van NRC Handelsblad:

‘Schrijven over de moord op je vrouw, en nog wel zo kort erna, leek mij een al te hachelijke onderneming, maar Antoine Leiris bewees mijn ongelijk met zijn boekje Mijn haat krijgen jullie niet. Daarin heeft hij het dagboek opgenomen dat hij bijhield na de moordpartij in het Parijse Bataclantheater op 13 november 2015, waarvan zijn vrouw Hélène een van de slachtoffers was.

Leiris, een 34-jarige Parijse cultuurjournalist, heeft het kort gehouden – en dat is meteen de kracht van het boekje. Bondigheid voorkomt pathos. Leiris is zo suggestief mogelijk te werk gegaan. Hij stort zich niet in allerlei gedetailleerde uitweidingen, maar toont wel veel gevoel voor het treffende detail.’


 
 
Atlascontact.nl maakt gebruik van cookies. Lees hier meer over cookies.