Atlas Contact Facebook Twitter

Hannah van Binsbergen en Nachoem M. Wijnberg genomineerd voor Herman de Coninckprijs 2017

Binsbergen-Wijnberg

Hannah van Binsbergen en Nachoem M. Wijnberg zijn twee van de vijf dichters die kans maken op de Herman de Coninckprijs 2017 voor de beste dichtbundel. Ze zijn genomineerd met hun bundel Kwaad gesternte en Van groot belang. Opvallend genoeg zijn beide dichters ook genomineerd voor de VSB Poëzieprijs.

Op dinsdag 24 januari 2017 wordt de prijs uitgereikt op een feestelijke avond in de Antwerpse Arenbergschouwburg, met de steun van de Provincie Antwerpen.

De vakjury van de 11de Herman de Coninckprijs wordt voorgezeten door Jeroen Dera (letterkundige Radboud Universiteit Nijmegen) en bestaat verder uit em. prof. Hugo Brems, Laura de Coninck (journaliste en beeldend kunstenaar), Cathérine De Kock (redactrice cultuur & media De Standaard), en Saskia Scheltjens (Head Research Rijksmuseum Amsterdam).

De jury over Kwaad gesternte van Hannah van Binsbergen:

Hannah van Binsbergens debuutbundel Kwaad gesternte laat alle ingrediënten zien voor een belangwekkend dichterschap. Deze poëzie is filosofisch, thematisch rijk en meerstemmig zonder een overkoepelend perspectief te verliezen. Twijfelend en trefzeker tegelijk gaat Van Binsbergen in haar poëzie de dialoog aan met de romantiek van Baudelaire en de bewogenheid van de latere Gorter. Daarbij geeft ze een stem aan een jonge generatie (taal)kunstenaars die in een wereld vol marktwerking een sterk gevoel van onmacht ervaart – interessant genoeg met een grote controle over de taal.

De jury over Van groot belang van Nachoem M. Wijnberg:

Economie, belastingen, consumptie, sociale voorzieningen, overheidstaken: we hebben er allen de mond van vol, maar het zijn niet direct thema’s die we associëren met poëzie. In Van groot belang laat Nachoem Wijnberg echter moeiteloos zien dat ook die onderwerpen grootse gedichten kunnen opleveren. Sterker nog: de bundel draagt de prikkelende gedachte uit dat juist poëzie de vorm is om grip te krijgen op economie, politiek, geschiedenis. In zijn onorthodoxe poging de wereld te interpreteren is Wijnberg ongewoon gul: ruim 250 pagina’s poëtische rijkdom, dat is een prestatie op zich.


 
 
Atlascontact.nl maakt gebruik van cookies. Lees hier meer over cookies.