Atlas Contact Facebook Twitter

Hannah van Binsbergen en Nachoem M. Wijnberg genomineerd voor VSB Poëzieprijs

Binsbergen -Wijnberg

De genomineerden voor de VSB Poëzieprijs 2017 – de belangrijkste prijs voor een Nederlandstalige poëziebundel - zijn bekendgemaakt. Twee van de vijf genomineerden zijn bij Atlas Contact verschenen: Kwaad gesternte van Hannah van Binsbergen en Van groot belang van Nachoem M. Wijnberg.

De bekendmaking van de winnende bundel en de prijsuitreiking vallen samen op 26 januari 2017 in het Grand Theatre Groningen, tijdens de openingsavond van de Poëzieweek 2017. In de periode daarvoor presenteren de dichters hun genomineerde bundel op verschillende Nederlandse en Vlaamse podia tijdens de ‘VSB Poëzieprijs op tournee’.

De jury over Kwaad gesternte:

Een verbluffende debuutbundel met geen enkel zwak gedicht. Trefzekerder kun je niet weifelen. Hannah van Binsbergen zoekt in Kwaad gesternte verbeten naar houvast, niet als uniek individu maar als onbeduidend radertje in het systeem.

Tegenover de grimmige buitenwereld plaatst ze een boze binnenwereld, maar zijn die twee niet eigenlijk één? Dit is poëzie die klieft en beklijft, geschreven in en voor een tijd waarin rechtlijnige principes een zeldzaamheid zijn geworden. Het goede, het ware, het schone, allemaal hangen ze uitgeput in de touwen. Dat in een klein hoekje nog deze bloemen van het kwaad ontluiken, mag een klein wonder heten.

De jury over Van groot belang:

De bundel Van groot belang van Nachoem Wijnberg, die een voorlopig hoogtepunt vormt in zijn eigenzinnige oeuvre, is een pijnlijk consequente en ongemakkelijk precieze analyse van macht, economische en maatschappelijke structuren en mechanismen die aan de wortel liggen van de verworden wereld waarin wij elke ochtend wakker worden.

In een hoogst individueel poëtisch jargon, dat zo helder is dat het verwarring sticht, demonstreert hij de logica van het onlogische en fileert hij het onlogische van de logica. Als verontrustend onderzoeksverslag naar het denken en handelen van mensen te midden van medemensen doet deze bundel zijn titel eer aan.


 
 
Atlascontact.nl maakt gebruik van cookies. Lees hier meer over cookies.