Atlas Contact Facebook Twitter

Marieke Rijneveld wint de C. Buddingh' Prijs 2016

AC_MariekeRijneveld_Kalfsvlies_GL_v06.indd

Marieke Rijneveld won gisteravond met haar bundel Kalfsvlies de C. Buddingh’ Prijs 2016 voor het beste poëziedebuut. ’Rijneveld overdonderde de jury met haar talent dat zo natuurlijk stroomt dat het op momenten welhaast overkookt,’ aldus het juryrapport. Eerder dit jaar werd Marieke al in de Volkskrant uitgeroepen tot Literair Talent van het Jaar.

Over Kalfsvlies:

omdat ze mensen heeft gekend die geen stofwolk
veroorzaken maar eruit bestaan

Marieke Rijneveld zoekt in haar gedichten de ruimte van een weiland of de zee – maar ook die van een flat of dodemanshoek. Alles krijgt de breedte van haar dichterlijke blikveld, en zo krijgen de gewoonste dingen de ongewoonste proporties. De grote thema’s zijn aanwezig in de kleine woorden, en de beeldenrijkdom waarmee fantasie en werkelijkheid elkaar raken zorgt dat haar gedichten niet zijn te vangen. Wat grappig is wordt tragisch, wat stilstaat begint te bewegen, wat onzichtbaar is valt je onverhoeds aan. Dingen, dieren of mensen zijn soms ver weg of ze staan juist dichtbij, een soort kringloop van de weide blik.
De poëzie van Rijneveld is aards en gegrond maar haar stijl laat altijd de mogelijkheid open dat je iets heel anders hebt gelezen dan je dacht. Kalfsvlies is een avontuur.


 
 
Atlascontact.nl maakt gebruik van cookies. Lees hier meer over cookies.