Atlas Contact Facebook Twitter

Niki Korteweg bij 'Spijkers met koppen'

Korteweg, Een beter brein

Op 18 maart was Niki Korteweg te gast bij Radio 2, ‘Spijkers met koppen’ om te praten over haar boek Een beter brein, dat op 4 april verschijnt. Bekijk hier de opnames van de radio-uitzending:

http://www.nporadio2.nl/spijkersmetkoppen/gemist/video/4635/brein

Over Een beter brein:
De ontwikkelingen in de hersenwetenschap zijn spectaculair. Met scanners kijken we in het levende brein, er zijn geheugenpillen, stamcellen, hersenelektrodes, en breinbestuurde robotarmen. Wat sciencefiction lijkt, wordt werkelijkheid. Maar wat hebben gewone mensen aan al die kennis?

Wetenschapsjournalist Niki Korteweg wordt pijnlijk met die vraag geconfronteerd wanneer haar eigen brein na een lange periode vol stress begint te haperen. Haar burn-out is het begin van een persoonlijke zoektocht aan de frontlinie van de hersenwetenschappen. Hoe krijg je je geheugen en concentratie op orde? Hoe wapen je je hersenen? En kan je brein ook beter worden dan ooit? Van pillen tot breintraining, van traditionele meditatie tot elektrische hersenstimulatie, van zenuwprotheses tot het brein in een computer, niets blijft onbeproefd.

Korteweg ontdekt steeds futuristischer manieren om haar hersenen te verbeteren, en moet bepalen hoe ver ze durft te gaan. Daarbij stelt ze twee belangrijke vragen: Wat kan hersenwetenschap nu voor ons doen? En welke gevolgen heeft al die technologie voor onze samenleving, onze privacy, onze toekomst?


 
 
Atlascontact.nl maakt gebruik van cookies. Lees hier meer over cookies.