Atlas Contact Facebook Twitter

Vandaag verschijnt 'Thuis gelooft niemand mij' van Maarten Hidskes

1002_ThuisGelooftNiemandMij_Voor.indd

Vandaag verschijnt Thuis gelooft niemand mij. Zuid-Celebes 1946-1947 van Maarten Hidskes. In dit boek reconstrueert Hidskes het oorlogsverleden van zijn vader. Zijn zoektocht naar de rol van zijn vader in de Zuid-Celebes-affaire leidde eerder tot een tweeluik van het programma ‘Andere Tijden’.

In juni 1946 meldt Piet Hidskes zich als vrijwilliger bij het Depot Speciale Troepen, het elitekorps van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (knil) onder commando van kapitein Westerling, die carte blanche krijgt om de opstand in Indonesië neer te slaan en zuiveringsacties uit te voeren. Na zes maanden training wordt Hidskes ingezet op Zuid-Celebes in wat later ‘de Zuid-Celebes-affaire’ zal heten. Wat hier precies is voorgevallen vertelt Hidskes aan niemand, wie zou hem geloven? Als hij in 1992 overlijdt, neemt hij het verhaal mee in zijn graf.

Waarom zweeg Hidskes vijftig jaar over zijn ervaringen op Zuid-Celebes? In hoeverre was zijn bijdrage aan de acties van Westerling vrijwillig?

Zoon Maarten besluit de rol van zijn vader op Celebes tot op de bodem uit te zoeken. Hij wint het vertrouwen van enkele oud-commando’s uit de groep van zijn vader, onderwerpt diens brieven uit Indië aan een nauwkeurige analyse en bestudeert inlichtingenrapporten over de terreur op Celebes. Op aangrijpende wijze weet Maarten het oorlogsverleden van zijn vader te reconstrueren en merkt hoe confronterend dat ook voor hemzelf is.

Maarten Hidskes was op woensdag 29 juni te gast in de uitzending van Nooit meer slapen op NPO 1, waar hij in gesprek ging met Pieter van der Wielen. Beluister het fragment hier.


 
 
Atlascontact.nl maakt gebruik van cookies. Lees hier meer over cookies.