Chaja Polak bij ‘Gesprek Voor de Dam’

Sinds de opkomst van antiliberale populisten en nationalisten in Europa duikt het woord fascisme regelmatig op in de kranten. Is dat een terechte waarschuwing voor een opkomend gevaar, of is het contraproductieve stemmingmakerij? En los van de vraag of het terecht is, hoe herken je het kwaad voordat het geschied is? En hoe überhaupt te spreken over het kwaad?

Tijdens het jaarlijkse Gesprek Voor de Dam, in aanloop naar de Nationale Dodenherdenking, wordt op vrijdagavond 3 mei 2019 in De Balie stilgestaan bij dit vraagstuk.

Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie en hartstochtelijk pleitbezorger van een sterke Europese Unie gebaseerd op waarden, bespreekt de recente Europese tragedies en het belang van het herdenken daarvan.

Schrijver Chaja Polak gaat dieper in op de nivellering van daderschap en slachtofferschap. Polak schreef het boek De man die geen hekel had aan Jodenwaarin ze de geschiedenis van haar ouders, die op hun onderduikadres gearresteerd en gedeporteerd werden, verweeft met haar aanklacht tegen onwetendheid en onverschilligheid over de geschiedenis.

Rechtsfilosoof Tamar de Waal praat verder over burgerschap en schrijver Tom Lanoye draagt voor uit eigen werk, waaronder de nieuwe toneeltekst die hij voor Theater Na de Dam schreef.

Kijk hier voor meer informatie.

Meer nieuws

  • Robin Block te gast in de podcast ‘Beeldspraak’ van Poëziecentrum

    16 april 2024

    In aflevering 31 van de podcast ‘Beeldspraak’ van Poëziecentrum is dichter Robin Block te gast. In de aflevering gaat David Van ReyBrouck in gesprek met Block over zijn dichtbundel Handleiding vo...

    Lees het hele bericht
  • Atlas Contact publiceert op 22 oktober 2024 de memoires van Aleksej Navalny getiteld ‘Patriot’

    11 april 2024

    Navalny is kort na zijn vergiftiging in 2020 aan Patriot begonnen. Het omvat zijn volledige levensverhaal: zijn jeugd, zijn activisme, zijn huwelijk en familie en zijn toewijding aan de zaak van de Ru...

    Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights