Trudy Dehue ontvangt de prestigieuze Akademiepenning van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen

Trudy Dehue, emeritus hoogleraar van de Rijksuniversiteit Groningen, krijgt aanstaande donderdag 29 augustus de Akademiepenning van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De Akademie reikt deze prijs eens in de twee jaar uit aan een persoon die zich bijzonder heeft ingezet voor de bloei van de Nederlandse wetenschap. Het is voor het eerst in 25 jaar dat een vrouw de penning ontvangt.

 Dehue krijgt de prijs omdat ze het maatschappelijk debat over belangrijke kwesties in de wetenschap in gang heeft gezet. In haar boek   De depressie-epidemie (2008) stelt Dehue de vraag waarom in een welvarend land als Nederland zoveel aan depressiebestrijding wordt gedaan. Haar boek kreeg veel lof zowel binnen als buiten de universiteit. In 2014 publiceerde ze Betere mensen. Over gezondheid als keuze en koopwaar. Beide boeken zijn meermaals herdrukt en ontvingen lof binnen en buiten de universiteit. Het bespreekbaar maken van de onderwerpen die zij behandelt wordt terecht van groot maatschappelijk belang geacht.

Dehue begon haar carrière eind jaren zeventig in de kinderpsychiatrische kliniek van de RUG. Tussen 1995 en 2016 was ze hoogleraar theorie en geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Trudy Dehue is vaak te gast in de media en ze geeft tientallen lezingen per jaar.

De uitreiking van de Akademiepenning is in het Trippenhuis in Amsterdam.

Meer nieuws

  • Robin Block te gast in de podcast ‘Beeldspraak’ van Poëziecentrum

    16 april 2024

    In aflevering 31 van de podcast ‘Beeldspraak’ van Poëziecentrum is dichter Robin Block te gast. In de aflevering gaat David Van ReyBrouck in gesprek met Block over zijn dichtbundel Handleiding vo...

    Lees het hele bericht
  • Atlas Contact publiceert op 22 oktober 2024 de memoires van Aleksej Navalny getiteld ‘Patriot’

    11 april 2024

    Navalny is kort na zijn vergiftiging in 2020 aan Patriot begonnen. Het omvat zijn volledige levensverhaal: zijn jeugd, zijn activisme, zijn huwelijk en familie en zijn toewijding aan de zaak van de Ru...

    Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights