Ramon Maria Gieling (1954) is filmregisseur en scriptschrijver. Hij doorloopt van 1971 tot 1976 de kunstacademie in Arnhem, waar hij zich toelegt op vrije schilderkunst en grafiek. Via een docent komt hij in aanraking met film en de laatste jaren op de academie maakt hij naast zijn beeldende werk ook korte films. Vanaf 1979 neemt zijn filmloopbaan een vlucht en volgen vele korte en lange cinematografische werken, speelfilms en documentaires. Na de kunstacademie komt hij in aanraking met het theater. Hij schrijft en regisseert in de daaropvolgende jaren toneelstukken. Hij is oprichter en redacteur van het kunsttijdschrift Wolfsmond (1967-1987) waarin schrijvers, dichters, filmers en componisten aan het woord komen. Tot 1987 exposeert hij tevens vrij werk; tekeningen, schilderijen en foto's. De liefde voor Spanje zit diep verankerd. Vanaf 1985 maakt Gieling met regelmaat films in Spanje. In twee daarvan, Duende (1986) en The Future Is in an Hour (1997) komt ook de hoofdpersoon uit dit boek voor. Zijn film Off mineur (1995), met Gijs Scholten van Aschat, werd bekroond met een Golden Gate Award. In 2004 draaide zijn film over Johan Cruijff, En Un Momento Dado, maanden in de Nederlandse bioscopen. Joaquín Sabina, 19 Dias y 500 Noches won de prijs voor de Beste documentaire op het Cinestrat Festival in Spanje en Zuid-Amerika. Zijn speelfilm Tramontana was de opening van het Nederlands Film Festival 2009. Het ondankbare verleden van Santiago Herrero is zijn literaire debuut. www.ramongieling.com(Foto: Salvador Gieling)

Deel dit met anderen


Boeken van Ramon Gieling

  • onverfilmbare verhalen

    ISBN 9789045704876
    Een brommerkoerier vertelt zijn dromen aan twee mannen die hij een jaar eerder bijna gedood heeft. Aan de vooravond van de moord op Federico García Lorca kijkt een man in 2010 toe hoe soldaten zich opmaken om de beroemde dichter te arresteren. In Parijs belanden een man en een vrouw na het vrijen in een nachtclub...
Voornaam
Ramon
Achternaam
Gieling


Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda