Blessuretijd

Auteur: Ed van Thijn
`In de blessuretijd van het leven krijg je een bijzondere blik op de dingen die gebeuren. Bij veel van de hectiek om je heen heb je haast onvermijdelijk een déjà-vugevoel: heftige debatten, scherpe conflicten, vernietigende kritieken lijken op herhalingen van zetten. Maar tegelijkertijd val je van de ene verbazing in de andere. Over de kortheid van het geheugen. Over het gebrek aan historische kennis. Over de veranderende toonhoogte. [...] Nog één keer probeer ik duidelijk te maken wat mij in de zestig jaar van mijn beroepsmatig leven heeft beziggehouden. Analyseer ik hoe in het recente verleden die centrale boodschap is verwaterd en vervuild. Probeer ik de dynamiek van de herinnering in beeld te brengen en de dilemma s uiteen te zetten die daarmee gepaard gaan. Daarbij zal ik mijn Joodse achtergrond zwaar laten meewegen. Mijn dilemma s als Joods politicus. Wat is de toekomst van het verleden en waarom is dat van belang? Ed van Thijn schrijft onder meer over de banaliteit van het kwaad, over de film Walter Süskind, over de bar mitswa van zijn kleinzoon, over de 4 meiherdenking.
Lees meer
9,99

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

Bindwijze
Ebook


Op voorraad
  • Gratis verzending vanaf €19,95
  • Op werkdagen voor 20.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789045022062

Ed van Thijn

Ed van Thijn

Ed van Thijn (1934) bekleedde tal van politieke functies: fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer, minister van Binnenlandse Zaken, burgemeester van Amsterdam en senator in de Eerste Kamer. In Retour Den Haag en Dagboek van een onderhandelaar gaf hij een persoonlijk verslag van zijn belevenissen in de politiek. Zijn persoonlijke herinneringen aan zijn burgemeesterstijd tekende hij in 2003 op in BM. In 2008 verscheen Kroonprinsenleed, over eliderswisselingen in de politiek in binnen- en buitenland, in 2010 gevolgd door De formatie, over de achtergronden van formaties van de afgelopen dertig jaar.

In het autobiografische Het verhaal (2000) neemt de naoorlogse verwerking van zijn oorlogservaringen een prominente plaats in, terwijl hij in 18 adressen (2004) zijn onderduikperiode probeert te reconstrueren. Judica/Judy (2006) gaat over de zoektocht naar zijn pleegmoeder in kamp Westerbork

(Foto: Bert Nienhuis)

Meer boeken van deze auteur
Geverifieerd door MonsterInsights