De lagune

Armand Marie Leroi

hoe Aristoteles de wetenschap uitvond

Aan de westkust van Turkije ligt het eiland Lesbos, dat door een lagune vrijwel in tweeën is verdeeld. Dit is de plek waar, 2400 jaar geleden, Aristoteles besloot zich te gaan verdiepen in de natuurlijke wereld. Iedereen kent Aristoteles als filosoof - maar dat hij ook voor de biologie van enorm belang is geweest, is een beetje vergeten. Hij schreef alles op wat hij over de dierenwereld kon zeggen, teksten die bekendstaan onder de naam Historia Animalium. Eeuwenlang trokken wetenschappers er niet meer op uit om te kijken hoe de natuur erbij lag: ze sloegen simpelweg Aristoteles erop na. Vanaf de zeventiende eeuw kwam het tegengeluid: 'Bestudeer de natuur! Niet de boeken!' Zo verdween Aristoteles langzaam uit de wetenschappelijke canon.

Nu is het tijd voor een herwaardering: Armand Leroi herstelt in dit boek de reputatie van Aristoteles de wetenschapper. Niet alleen was hij de eerste bioloog, hij is nog steeds een van de grootste. Met De lagune geeft Leroi werkelijk een nieuwe visie op leven en werk van de filosoof.

€ 25,99 Hardback Op voorraad
ISBN
9789045027265
Pagina's
592
Type
Hardback
Afmeting
239 mm x 167 mm x 48 mm
Gepubliceerd
december 2015
Taal
Nederlands
Uitgever
Atlas-Contact
Imprint
Atlas Contact


Leestips ontvangen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Dit boek in de pers

Een persoonlijk en innemend boek dat geschiedenis, filosofie, reisverslag en biologie naadloos met elkaar verweeft. (...) Een intelligente hommage aan een groot denker. **** – De Standaard

De lagune is een onmisbaar boek. ***** – NRC Handelsblad

Leroi zet Aristoteles terug op het voetstuk dat hij verdient. **** – de Volkskrant