De nieuwe burgeroorlog

Ulrike Guérot

Hoe populisme het open Europa bedreigt

‘Een intellectuele schoktherapie die ons groter kan leren denken en dromen.’ – Nexus Instituut

In De nieuwe burgeroorlog is een vlammend strijdschrift, waarin Ulrike Guérot op niet mis te verstane wijze de labbekakkerigheid van de Europese Unie aan de kaak stelt en haar democratisch tekort laakt. De burgeroorlog tussen de verdedigers van de liberale democratie en de rechtse populisten is niet te winnen door nog meer halfslachtigheid in de vorm van blauwdrukken à la Juncker of een Europa van 'verschillende snelheden'. Het enige wat helpt is een herstart, een fundamentele democratisering, waarbij de Europese burgers de soeverein van Europa worden en namens hen het Europese parlement, dat wetgevende bevoegdheid en algeheel controlerecht krijgt. De nationale staten, die nu in Brussel in ondoorzichtige raden en commissies voortdurend moeizaam zitten te breien aan niet te pruimen compromissen, verdwijnen als machtsinstantie; zij hebben hun tijd gehad. Het betoog van Ulrike Guérot is dwingend en glashelder - ze is de hoogstnoodzakelijke luis in de pels van de EU.

€ 10,00 Paperback / softback Op voorraad
ISBN
9789045035949
Pagina's
112
Type
Paperback / softback
Vertaler
W. Hansen
Afmeting
181 mm x 116 mm x 11 mm
Gepubliceerd
maart 2018
Taal
Nederlands
Uitgever
Atlas-Contact
Imprint
Atlas Contact


Leestips ontvangen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Podcast

  • Ulrike Guérot | Afl. 4 | De prijs die we betalen voor democratie

    Europa verkeert in een crisis. Hoe maak je een herstart die de burgers van Europa meer zeggenschap geeft? Daarover gaat Ulrike Guérot in deze podcast in gesprek met Joris Luyendijk, auteur van de bestsellers Dit kan niet waar zijn en Kunnen we praten. 

Dit boek in de pers

‘Een goed geschrift.’ ●●●● – NRC Handelsblad 

‘Een gedreven, hartstochtelijk pamflet.’– Die Zeit

‘Meeslepend, het zet de boel flink op zijn kop.’ – Frankfurter Allgemeine Zeitung

Een meeslepend pleidooi voor Europa. - Paul Scheffer, NRC