De nul wordt steeds kleiner

Hoe de meetrevolutie onze angsten voor voedsel, milieu en doping aanwakkert

De nul wordt steeds kleiner - cover
Simon Rozendaal onderzoekt hoe alsmaar verbeterde meetapparatuur ons denken over risico’s en schadelijke stoffen beïnvloedt, in een wereld die in werkelijkheid steeds veiliger en schoner wordt.

Voor onze voorouders was het al heel bijzonder als ze een procent of promille (de alcohol-blaastest) konden meten. Tegenwoordig is onze apparatuur zo geraffineerd dat we de aanwezigheid van een suikerklontje in het IJsselmeer kunnen aantonen (een ppt, deeltje per biljoen). We kunnen nu bijna alles meten, waardoor het niets (de 0) steeds kleiner wordt.

Overal waar we kijken, in het grondwater, in onze eieren, in de lucht die we inademen, in de urine van wielrenners, zit wel iets dat er niet thuis lijkt te horen. Maar wat betekent de steeds gevoeligere apparatuur voor onze percepties van voedselveiligheid, doping, (ultra)fijnstof of rubber in kunstgras? In dit boek beschrijft Simon Rozendaal wat deze meetrevolutie voor gevolgen heeft voor ons denken over risico’s en schadelijke stoffen, in een wereld die in werkelijkheid steeds veiliger en schoner wordt.

Lees meer
21,99

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

Bindwijze
Paperback


21,99
Reserveer nu
Niet op voorraad
  • Gratis verzending bij pre-orders
  • Direct na verschijning in huis
  • Binnen 14 dagen gratis retourneren binnen NL

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789045045221
  • Pagina's: 224 pagina's

Simon Rozendaal

Simon Rozendaal

Simon Rozendaal, volgens Villamedia de ‘nestor van de Nederlandse wetenschapsjournalistiek’, schrijft voor Elsevier Weekblad en publiceerde ruim 25 boeken, waaronder 'Alles wordt beter!'. In 2019 verscheen 'Warme aarde, koel hoofd'. In september 2022 verschijnt 'De nul wordt steeds kleiner'.

(Foto: Fjodor Buis)

Meer boeken van deze auteur
Geverifieerd door MonsterInsights