Gevaarlijk spel

Piet J. van den Hout

Over roofdieren en hun prooien

Het dagelijkse leven van dieren draait eigenlijk vooral om twee dingen: eten of gegeten worden. Dit bepaalt niet alleen het uiterlijk en gedrag van roofdieren en hun prooien, maar ook waar ze leven en hoe hun leefomgeving eruitziet. Roofdieren zijn een noodzakelijk onderdeel van het ecosysteem: ze voorkomen dat hun prooien hún voedselbronnen uitputten en bevorderen daarmee de biodiversiteit. Hoewel Van den Hout als rode draad voor zijn boek het onderzoek naar valken en steltlopers kiest, is het spel tussen jager en prooi niet uniek voor vogels. Het voltrekt zich, in allerlei variaties, in alle geledingen van het dierenrijk. In Gevaarlijk spel beperkt de schrijver zich daarom niet tot het vogelrijk, integendeel. Ook de strategieën van katachtigen, vissen en zelfs insecten passeren de revue. Diersoorten die enorm van elkaar verschillen blijken ook veel gemeen te hebben: prooi- en roofdieren tasten voortdurend elkaars strategieën af. Het effect van hun keuzes hangt altijd af van wat de ander doet. Na lezing van Gevaarlijk spel zal niemand de relatie tussen roofdieren en hun prooien nog beschouwen als een slecht huwelijk, maar begrijpen dat een juist evenwicht tussen prooidieren en hun belagers een voorwaarde is voor een rijk en gevarieerd ecosysteem.
€ 22,99 Paperback / softback Nog niet verschenen
ISBN
9789045038742
Pagina's
224
Type
Paperback / softback
Verwacht
april 2020
Taal
Nederlands
Uitgever
Atlas-Contact
Imprint
Atlas Contact


Leestips ontvangen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Dit boek in de pers

‘Piet van den Hout is een formidabele waarnemer en hij weet de momenten waarop het in dierenlevens fout gaat, of nét goed, goed te duiden. In Gevaarlijk spel laat hij bovendien zien dat hij een begenadigd schrijver is.’  - Theunis Piersma, hoogleraar Trekvogelecologie en auteur van onder meer De ontsnapping van de natuur en Zwaluwen van Gaast